×

Tarta z bobem i fetą

W tym roku sezon na bób trwa wyjątkowo długo. Najczęściej jemu go ugotowanego z dodatkiem odrobiny masła. Czasami jednak chce się odmiany, więc przygotowałam taką wytrawną tartę. Miała to być tylko przekąska, ale w efekcie wyszło bardzo sycące danie. Możecie je podać na obiad lub wczesną kolację. Ci, którzy nie lubią pikantnych smaków, mogą zrezygnować z dodatku ostrej papryczki. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora tarta i jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to jest pyszna także po schłodzeniu w lodówce.

wytrawna tarta, co zrobić z bobu, jakie danie z bobem, kolacja na gorąco, daylicooking




Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
120 g masła
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu

Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Formę do tarty natłuścić i obsypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, zawijając lekko brzegi ku górze. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 10 minut.


farsz:
500 g bobu
4 jajka
100 ml kwaśnej dobrej śmietany
200 ml greckiego jogurtu
150 g sera typu feta
1 mała ostra papryczka
3 większe ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Bób przepłukać i obgotować przez około 10 minut. Nie solić wody. Odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek.
Jajka roztrzepać z jogurtem i śmietaną - przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany czosnek, pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę, bób, pokruszony ser i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać. Całość wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Upieczona tarta powinna mieć lekko zrumienioną górę.


wytrawna tarta, danie na kolację, co z bobu, dania z bobem, kolacja na gorąco, dalicooking

tarta wytrawna, tarta na słono, z bobem, z bobu, bób z fetą, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl