×

Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora

Sezon na pomidory w pełni. Mnogość odmian, jakie teraz możemy kupić, zachwyca smakiem i aromatem. Według mnie to właśnie teraz są najsmaczniejsze. Korzystajmy więc z ich bogactwa. Dla wszystkich wielbicieli pomidorów mam dzisiaj pyszny obiad: pomidory faszerowane ryżem. Bez mięsa, bardzo lekko i pachnąco. 

zapiekanka z pomidorami, ryż z pomidorami, pomidory z ryżem, wegetariański obiad, wegańskie pomidory, daylicooking


Składniki:
8 dużych pomidorów + 1 do sosu
250 g ryżu
1 nieduża cebula
3 duże ząbki czosnku + dodatkowo 2 do sosu
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki świeżego
2 łyżki oliwy + 1 łyżka do nasmarowania formy + 1 łyżka do sosu
sól i pieprz do smaku


Ryż wypłukać porządnie w zimnej wodzie. Odsączyć dobrze.
Oliwę rozgrzać na głębszej patelni, wrzucić odsączony ryż i na średnim ogniu przesmażyć go aż stanie się szklisty. Dodać wodę w takiej ilości, aby przykryła ryż. Posolić do smaku i przyprawić pieprzem, dodać bazylię i rozmaryn. Ugotować al dente. (Ryż nie powinien być całkowicie miękki.)
Umyte pomidory przekroić od góry, ścinając "czapeczkę". Wydrążyć środek, ale nie wyrzucać go, bo z niego powstanie sos. Pomidory nadziać ryżem, lekko go dociskając, ale nie za mocno. Na górze ułożyć ścięty wierzch pomidora.
Nafaszerowane pomidory ułożyć w natłuszczonej lekko oliwą formie do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20-25 minut. Pomidory powinny zapiec się, a ich skórka lekko popękać. w połowie pieczenia zdjąć przykrycie.

W czasie pieczenia przygotować sos.
Pozostały pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Wyciąć twardy środek i drobno pokroić.
Czosnek posiekać. W garnuszku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić czosnek. Dodać kawałki pomidora i to, co pozostało z wydrążenia zapiekanych pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez kilka minut.

Upieczone pomidory podawać z pomidorowym sosem. Można dodatkowo obsypać świeża bazylią. Smakuje na gorąco i na zimno.


wegański obiad, pomidory wegetariańskie, zapiekanka z pomidorów, daylicooking

ryż zapiekany w pomidorach, bezmięsny obiad, co na obiad dla wegana?



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl