×

Kurkuma i jej prozdrowotne działanie - pasta z kurkumy i złote mleko

Kurkuma, czyli ostryż długi (Curcuma longa L.) – nazywany także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim – gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym [źródło: wikipedia]. Z wyglądu przypomina imbir, lecz jest mocno pomarańczowa.
Kurkuma ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest bardzo ceniona we wschodniej medycynie naturalnej. W kulturze zachodniej staje się coraz bardziej modna i jest to moda, której należy kibicować. Na szczęście coraz częściej sięgamy po naturalne metody wspomagania organizmu. Nie jestem przeciwniczką klasycznej medycyny, ale też nie należę do osób, które po każdym kichnięciu biegną do lekarza. Wyznaję zasadę zdrowego rozsądku i myślę, że trzeba mobilizować organizm do walki z wirusami, bakteriami i wszelkimi infekcjami. Medycyna konwencjonalna powinna iść w parze z medycyna naturalną. W sposób rozsądny i wyważony, bez ortodoksyjnego odrzucania jednego lub drugiego. Samo leczenie tylko i wyłącznie naturą nie zawsze pomoże, bo są choroby poważniejsze, które potrzebują silniejszych metod. Z drugiej zaś strony leczenie drobnych przeziębień antybiotykami jest wręcz niebezpieczne, gdyż wyjaławia się organizm i blokuje naturalne mechanizmy obronne. Stosujmy metodę tzw. złotego środka i zanim dojdzie do choroby, starajmy się wzmacniać i uodparniać. Kurkuma jest jednym z najlepszych sposobów właśnie na wzmocnienie i uodpornienie.


golden milk, ajurweda, naturalna medycyna, naturalne sposoby na odporność, daylicooking


Dobroczynne właściwości kurkumy

  • działa przeciwgrzybicznie i antywirusowo
  • wspomaga leczenie chorób stawów
  • regeneruje skórę i uszkodzone tkanki, a także przeciwdziała łupieżowi (4 części oleju kokosowego i 1 część sproszkowanej kurkumy, wymieszać i nałożyć na skórę głowy na kilkanaście minut, a następnie dobrze spłukać)
  • jest rozgrzewająca, więc pomaga przy przemarznięciach i przeziębieniach (złote mleko, czyli mleko z dodatkiem pasty z kurkumy)
  • ma działanie bakteriobójcze i wspomaga leczenie infekcji 
  • działa przeciwbólowo
  • wycisza i uspokaja, ma działanie antydepresyjne
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego
  • wybiela zęby (pasta z 3 części oleju kokosowego, 2 części sody oczyszczonej i 1 część sproszkowanej kurkumy)
  • można ją stosować jako naturalny barwnik, na przykład do barwienia skorupek jajek lub potraw
UWAGA: osoby, które są uczulone na salicylany powinny unikać kurkumy

Pasta z kurkumy
Aby zawsze mieć pod ręką gotowa do użycia kurkumę, najprościej jest przygotować z niej pastę i dodawać do potraw lub napojów. Jej smak nie każdemu może przypaść do gustu, gdyż w dużej ilości jest gorzkawa. Można jednak tę goryczkę nieco zniwelować odpowiednimi dodatkami. Na początku stosowania kurkumy lepiej zaczynać od mniejszych porcji, aby nasz smak przyzwyczaił się. Z czasem gorycz staje się mniej wyczuwalna, a korzyści zdrowotne dla nas duże. Niektórzy uważają, że kurkuma najlepiej działa z dodatkiem czarnego pieprzu i tłuszczu. Ważne jest takze, aby nie spożywać jej na surowo lecz po ugotowaniu. Pasta ze sproszkowanej kurkumy może stać w lodówce nawet do 3 tygodni, warto zatem zrobić jej zapas i dodawać do potraw. Już odrobina dodana np. do ugotowanego ryżu sprawi, że stanie się smaczniejszy, zdrowszy, a przy okazji nabierze ładnego, słonecznego koloru.


Składniki pasty:
3 łyżki mielonej kurkumy
200 ml wody


Wodę zagotować w garnuszku, wsypać kurkumę. Wymieszać i na niewielkim ogniu gotować przez około 8-10 minut, mieszając aby pasta nie przypaliła się przypadkiem. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę więcej wody.
Po ugotowaniu przełożyć do zakręcanego słoika. Wystudzić i przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni. 

pasta z kurkumy, jak wzmocnić się przez zimą, domowe sposoby na przeziębienie, jak zwalczyć infekcje, daylicooking



Złote mleko (golden milk) to napój, który wzmocni organizm, a także pomoże w zwalczaniu wszelkich infekcji. Można je pić przy przeziębieniu, przemarznięciu (profilaktycznie) i przy grypie. Dzięki zawartości kurkumy doskonale rozgrzewa, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Jest doskonałe w sytuacjach stresowych i przed spaniem, gdyż wycisza i uspokaja. Do jego przygotowania można użyć mleka zwierzęcego lub roślinnego.


Składniki złotego mleka:
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka pasty z kurkumy
1 łyżka masła
miód do smaku
przy przeziębieniu kawałek świeżego imbiru (około 1 cm)

Mleko podgrzać, ale nie powinno być bardzo gorące. Dodać pastę z kurkumy, masło i opcjonalnie posiekany drobno imbir. Wymieszać wszystko razem. Po przestudzeniu można dodać miód. Jeśli dodamy go do gorącego napoju, to straci swoje właściwości. Można dosmaczyć go ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon, etc.

domowa apteczka, naturalne metody na infekcje, jak zrobić pastę z kurkumy, daylicooking

co to jest golden milk, złote mleko jak zrobić, do czego jest złote mleko, ajurwedyjskie metody leczenia, ajurweda, kurkuma, dobroczynne działanie złotego mleka, daylicooking



Kto z Was pije złote mleko?


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl