×

Frużelina porzeczkowo-bananowa

Nie wiem, czy na porzeczki nie jest już troszkę późno. W moim warzywniaku jeszcze są, więc postanowiłam z nich zrobić kilka słoiczków frużeliny. Na zimę będzie idealnie do ciast lub deserów. Kwaśny smak porzeczek przełamałam słodyczą bananów. Te dwa owoce idealnie się uzupełniły.

przetwory na zimę, białe porzeczki, co zrobić z porzeczek?, frużelina, daylicooking


Składniki:
1/2 kg białych porzeczek
3 średnie banany
1/2 szklanki cukru
300 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny

Porzeczki poobrywać z ogonków, banany obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać porzeczki i na minimalnym ogniu gotować przez 3-4 minuty. Dodać banany i gotować jeszcze przez około minutę. 
W odrobinie wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i mieszając wlać do owoców. Gotować chwilę, aż całość lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. NIE GOTOWAĆ JUŻ.
Gorącą frużelinę przelewać do wyparzonych słoiczków. Słoiczki zamykać i ustawiać do góry dnem aż do wystygnięcia.



jak się robi frużelinę, co zrobić z białych porzeczek, słodkie przetwory, daylicooking, najlepszy przepis na frużelinę
*Z podanych proporcji wychodzi około 4-5 słoiczków od dżemu.
  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl