×

Kolorowa zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem

Skończyło się lato i przyszła jesień. Nie skąpi nam deszczu i chłodu, no ale taka jej natura. Czy nam się to podoba czy nie, musimy się z tym pogodzić. W takie ponure dni najlepiej zjeść coś pysznego, co doda sił, ale nie będzie zbyt ciężkie dla żołądka. 
Dla mnie symbolem jesieni są ziemniaki. W zasadzie uwielbiam je cały rok, ale jesień to czas wykopków i prawdziwego ich wysypu. Możemy znacznie łatwiej znaleźć ciekawe odmiany. Trafiłam ostatnio na fioletowe. Przyznam się Wam, że ich cena nieco mnie zaszokowała, ale i tak postanowiłam sprawdzić co takiego w sobie mają. No cóż...według mnie w smaku są jak zwyczajne ziemniaki, ale za to kolor jest urzekający. Sprawdzą się na pewno w sytuacji, kiedy chcemy poczęstować gości czymś prostym, a jednocześnie oryginalnym. Ja na początek zrobiłam z nich zupę krem. Żeby jednak urozmaicić ją, przygotowałam część z tradycyjnych ziemniaków, a część z fioletowych. Efekt wizualny wyszedł fajny, a podkreślił go wędzony łosoś. Skusicie się na taką ziemniaczaną mozaikę kolorów? 😊

zupa z fioletowych ziemniaków, krem ziemniaczany z łososiem, do czego użyć fioletowych ziemniaków, fioletowe ziemniaki, daylicooking, zupa na jesień
Składniki na 4 porcje:
1/2 kg tradycyjnych ziemniaków
1/2 kg ziemniaków fioletowych
1 duża cebula
6 większych ząbków czosnku
2 łyżki oleju
4 łyżki masła
sól do smaku
200-400 ml słodkiej śmietanki (w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać)
wędzony łosoś - ilość dowolna
świeżo mielony pieprz lub suszone płatki chilli

Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. (Oba kolory do osobnych naczyń.)
Resztę składników należy podzielić na dwie części. Jedną część zużywamy do przygotowania zupy o tradycyjnym kolorze, a drugą do fioletowej.
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę i podsmażyć na średnim ogniu. Kiedy zacznie się delikatnie rumienić, dodać czosnek. Chwilę poddusić i wrzucić ziemniaki (tylko jeden kolor.) Przez około półtorej minuty przesmażyć wszystko razem, mieszając często. Podlać niewielką ilością wody. Powinna zakryć ziemniaki mniej więcej do połowy. Garnek przykryć, zmniejszyć ogień i ugotować wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Po ugotowaniu garnek zdjąć z ognia i zupę zmiksować blenderem, dodając jednocześnie masło i śmietankę w takiej ilości, aby zupa nabrała odpowiedniej dla nas gęstości. Zupę przyprawić pieprzem lub płatkami chilli.

Do miseczki lub na głęboki talerz wlewać najpierw zupę jednego koloru, a potem uzupełnić drugim kolorem. Kombinacje kolorystyczne zależą od Waszej wyobraźni 😊 Na wierzch układać kawałki wędzonego łososia.



fioletowe ziemniaki, zupa krem z fioletowych ziemniaków, jesienna zupa, daylicooking


kremowa zupa z fioletowych ziemniaków, co zrobić z fioletowych ziemniaków, zupa ziemniaczana, kartoflanka, daylicooking, rozgrzewające danie, rozgrzewająca zupa


Lubicie danie z ziemniaków? Macie swoje ulubione?



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl