×

Quesadilla z rwaną wieprzowiną i serem cheddar

Pamiętacie przepis na łopatkę wieprzową długo pieczoną? Dzisiaj chcę Wam pokazać jak można ją wykorzystać oprócz podawania jej z bułką czy na kanapkach. Quesadilla to danie z kuchni meksykańskiej. Jest to, najogólniej mówiąc, opiekana kukurydziana lub pszenna tortilla z farszem: serem, ziemniakami, grzybami, mięsem, papryka czy chorizo. Odmian quesadilli jest mnóstwo i myślę, ze trudno byłoby znaleźć jedyna i słuszną. Wykorzystując sporą ilość rwanej wieprzowiny przygotowałam własnie taką quesadillę. Dodatek sosu barbecue i sera cheddar cudownie podkręcił smak. Nie bójcie się przygotować więcej tego przysmaku. Quesadillę można jeść również na zimno lub zawiniętą w papier do pieczenia odgrzać w piekarniku.

kuchnia meksykańska, potrawy z kuchni meksykańskiej, tortilla, szarpana wieprzowina, wyczesana łopatka, barbecue, BBQ, daylicooking


Składniki:
dowolne placki tortilli
ser cheddar
sos barbecue 

Placek tortilli posmarować sosem barbecue. Na połowie powierzchni ułożyć plastry sera cheddar, a na nim kawałki wieprzowiny. Tortillę złożyć na pół, a następnie ułożyć na grillu lub rozgrzanej patelni. Opiec z dwóch stron aż tortilla lekko się zrumieni, a ser roztopi. Podawać na gorąco, jednak na zimno też smakuje pysznie.

wyczesana łopatka wieprzowa, przekąska meksykańska, tortilla opiekana, daylicooking


Jeśli nie wiecie jak przygotować długo pieczoną łopatkę, to przypominam przepis. Wystarczy kliknąć w zdjęcie poniżej.



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl