×

Pulled pork, czyli wyczesana wieprzowina

Wyczesana lub rwana wieprzowina (ang. pulled pork), to nic innego jak łopatka wieprzowa długo pieczona w niskiej temperaturze. Do tego stopnia, że po upieczeniu można ją z łatwością rozrywać dwoma widelcami na cienkie, delikatne włókna. Pewnie stąd jedno z określeń wyczesana. Dobór przypraw jest raczej dowolny, co komu w duszy gra. Przyznam się Wam, że szukałam w internecie informacji, czy może jest jakaś "jedyna i słuszna" receptura, ale nie znalazłam. Zrobiłam zatem po swojemu, z moim zestawem przypraw i dodatków. Nie warto jednak bawić się z pulled pork mając do dyspozycji niewielki kawałek mięsa. Dlaczego? Dlatego, że tak upieczona łopatka jest idealna do kanapek, bułek, czy naleśników. Znika błyskawicznie podjadana w różnych formach! I choć u nas bardzo mało je się mięsa, to w tym przypadku piekę przynajmniej półtorakilogramowe kawałki. Na mniejsze szkoda czasu. Tym bardziej, że taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny, ale prosty i łatwy. Naprawdę wart przynajmniej wypróbowania.

łopatka szarpana, jak zrobić pulled pork, co to jest rwana wieprzowina, kanapki z wieprzowiną, dayliicooking


Składniki:
ok. 2 kg łopatki wieprzowej
sos barbecue - opcjonalnie

przyprawy:
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kuminu
2 łyżeczki brązowego trzcinowego cukru

zalewa:
1,5-2 litry wody (marynata musi przykryć mięso)
5 łyżek soli
4 większe liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 średnie cebule
5-6 średnich ząbków czosnku

Wodę wlać do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę oraz obrany o pokrojony w ćwiartki czosnek. Wsypać sól, pieprz, ziele angielskie i pokruszone liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia i na minimalnym ogniu gotować przez około 2-3 minuty. Wystudzić i do zimnej marynaty włożyć łopatkę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 12-24 godziny.
Uwaga: z marynowania mięsa można zrezygnować, ale to dzięki temu mięso nabiera dodatkowej soczystości.

Po tym czasie mięso wyjąć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Owinięte folią spożywczą ponownie odstawić do lodówki na przynajmniej 8-10 godzin - najwygodniej na noc.
Następnie łopatkę przełożyć do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 110 stopni. Piec przez około 6-7 godzin. Po tym czasie częściowo naczynie odkryć i dopiec mięso w temperaturze 140 stopni przez około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić.
Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. 
Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki z kapusty białej lub czerwonej, plastry pomidorów, pikle, czerwona i zwykła cebula. 

szarpana wieprzowina, jak zrobić rwaną łopatkę, co to jest pulled pork, kanapki z mięsem, daylicooking

łopatka rwana, co to jest pulled pork, jak zrobić szarpaną wieprzowinę, kanapki z mięsem, bułka z mięsem, daylicooking

wyczesana wieprzowina, łopatka wieprzowa rwana, kanapki z mięsem, daylicooking


Wiem, że wygląda to strasznie pracochłonnie, ale uwierzcie, że to tylko tak się wydaje 😊 Efekt jest niesamowity. Mięso jest bardzo delikatne, soczyste i wspaniale smakuje. Warto je upiec w taki sposób. Polecam wielbicielom mięsnych kanapek. Niebawem pokażę Wam kolejny sposób na wykorzystanie tej łopatki.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl