×

Chłodnik ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką i jajkiem

Cóż lepszego na letni obiad niż chłodnik? Kiedy słońce przygrzewa i nie za bardzo chce się jeść, chłodniki są idealne. Lekkie, pożywne, pełne mikroelementów. Prawdziwe bomby witaminowe. Chłodnik można zrobić z najprostszych sezonowych produktów. Do tego odrobina naturalnego jogurtu i obiad gotowy. Można go przygotować z podwójnej porcji i mieć na dwa dni. Przechowa się w lodówce bez problemu. Ja najczęściej robię chłodnik z botwinką, ale to dlatego, że uwielbiam buraczki pod każdą postacią. Dla Was dzisiaj przygotowałam chłodnik z ogórkami, rzodkiewką i koprem. Naprawdę pycha!

zupa na lato, orzeźwiająca zupa, letnie obiady, jak zrobić chłodnik, daylicooking


Składniki na 3-4 porcje:
2 duże kubki naturalnego jogurtu (każdy po ok. 400 g)
około 250-350 ml wody
2- średnie świeże ogórki
1 mały pęczek rzodkiewek
1/2 pęczku koperku
sól i pieprz do smaku
2 średnie ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ulubionej musztardy (byle bez ziaren gorczycy)
po 1 jajku na porcję

Ogórki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub słupki. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
Jogurt wymieszać z musztardą i czosnkiem. Dodać ogórki, rzodkiewkę, koperek. Dolać wody w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednia konsystencje chłodniku. Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Podawać z jajkiem.

jak zrobić chłodnik?, obiady na lato, zupa na upał, daylicooking


Robicie latem chłodniki? Jakie?

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl