×

Młode ziemniaczki zapiekane w boczku

Młode ziemniaczki rozgościły się już na dobre. Przyznam się Wam, ze ja w ogóle uwielbiam ziemniaki. Mogłabym je jeść bez żadnych dodatków, tylko ugotowane. Odrobina soli i masło to już jest wersja niemal luksusowa. Kiedy byłam dzieckiem, to moja babcia ze strony ojca śmiała się, że wdałam się w ich rodzinę, bo jak wszyscy lubię ziemniaki. Są one wdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele pysznych potraw. Od zup, przez sałatki do zapiekanek. Wystarczy dodać inny składnik i smak ziemniaków zmienia się. Dzisiaj propozycja na letni obiad lub na grilla. Niewielkie ziemniaki owinięte plastrami boczku i zapieczone - pyszne, sycące i szybkie do zrobienia. 

grillowane ziemniaki, co na grilla? , jak zrobić ziemniaki z grilla? daylicooking, przekąski na lato, co zabrać w plener do jedzenia?


Składniki:
niewielkie młode ziemniaki
plastry boczku - powinny być wąskie i niezbyt grubo krojone
(ja używam boczku parzonego)


Ziemniaki oskrobać lub wyszorować twardą szczotką. Włożyć do wrzącej wody i gotować przez kilka minut. Powinny być tylko podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki w taki sposób, aby miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu. W przeciwnym razie podczas pieczenia boczek może się lekko rozwijać. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni do zrumienienia się boczku. Na grillu Opiekać równomiernie ze wszystkich stron, aż boczek wytopi się i zrumieni.

ziemniaki na grilla, ziemniaki z boczkiem, ziemniaki z grilla, daylicooking, letnie przekąski


W taki sam sposób można upiec inne warzywa, na przykład młoda marchewkę, seler, pietruszkę, etc. Ich nie trzeba obgotowywać przed pieczeniem. Jeśli są większe, to wystarczy przekroić wzdłuż. Podawać z ziołowymi sosami na bazie jogurtu lub pikantnymi dipami.


Kiedy ja przygotowywałam ten wpis, mój kot Klakier, schowany w kartonie, śledził latającą mu przed nosem muchę 😊
daylicooking


daylicooking

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl