×

Pomidory w śmietanie - smaki dzieciństwa

W czasach szkolnych bardzo często jeździłam na kolonie. Czasami nawet dwa razy podczas wakacji. Jednak wtedy, to chyba nie było dziecka, które w taki sposób nie spędzałoby lata. Z tamtych wakacji, poza wielkimi walizkami, które od zawsze towarzyszą mi w podróżach, pamiętam sałatkę z pomidorów, którą mama robiła mi na podróż. To były właściwie pomidory w dużej ilości śmietany. Do dzisiaj pamiętam ten wspaniały smak, który kojarzy mi się własnie z wakacjami z dzieciństwa. Jeśli chcecie spróbować, jak to smakowało, to zapraszam do stołu 😊

sałatka z pomidorów, do obiadu, dodatek do mięsa, obiad, daylicooking


Składniki:
pomidory
cebula (najlepsza młoda lub dymka)
śmietana
sól i pieprz do smaku

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Przyprawić solą i odstawić na kilka minut, aby pomidory puściły sok. W tym czasie obrać i posiekać cebulę - dodać do pomidorów wraz ze śmietaną. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, można dodać trochę posiekanego szczypiorku.

sałatka z pomidorów, letnie smaki, daylicooking

A jakie smaki Wy pamiętacie ze swojego dzieciństwa?

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl