×

Galaretka z truskawkami

Bardzo modnym deserem z czasów mojego dzieciństwa była galaretka z owocami. Coś bardzo prostego, wręcz banalnego, ale w tamtych czasach był to prawdziwy rarytas. Ichyba w większości domów goszczący bardzo często. Kiedy szło się do kawiarni, to właśnie taka banalna galaretka wypełniała lady chłodnicze. Pałaszowaliśmy aż się nam uszy trzęsły. Dzisiaj coraz częściej wraca się do starych przepisów. Tym bardziej, że galaretek mamy pod dostatkiem, w różnych kolorach i smakach. Owoców też mnogość: od naszych krajowych, znanych każdemu, po wymyślne, egzotyczne. Jakiś czas temu zdziwiłam się widząc na stoisku z nabiałem, pośród jogurtów i serków...galaretkę. Taką bez niczego, samą galaretkę w przeźroczystym kubeczku. Dopadło nas takie lenistwo, że nawet galaretki gotowe kupujemy?? Przecież zrobienie jej to chwila. Fakt, trzeba trochę poczekać aż zastygnie, ale i na to jest sposób: wystudźcie ja, aby nie była ciepła i wrzućcie do niej zamrożone owoce, a zastygnie w mig. Przy okazji owoce rozmrażając się nie stracą soku i będą smakowały jak świeże.




Jak przygotować galaretkę z owocami?

Na każdym opakowaniu galaretki znajdziecie przepis. Zróbcie tak, jak jest tam napisane. Następnie przestudzoną już zalać umyte i osuszone owoce. Wstawić do lodówki, żeby całość zastygła. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną lub zwykłą, ale dobrą, kwaśną i gęstą. Tez wychodzi pysznie 😊
Taką galaretkę można zrobić także z wykorzystaniem ulubionego soku owocowego z dodatkiem żelatyny. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po przestudzeniu dodajemy do soku owocowego i odstawiamy do zastygnięcia.

Co zamiast żelatyny?

Są osoby, które z różnych powodów nie chcą używać zwierzęcej żelatyny. Dla nich doskonałą alternatywą jest agar-agar, czyli substancja żelująca, składająca się z cukru galaktoza (kiepsko przyswajalnego dla organizmu człowieka.) Jest substancją roślinną, a powstaje z krasnorostów, wydobywanych głównie u wybrzeży Japonii. 1 łyżeczka żelatyny odpowiada mniej więcej 1,5 łyżeczki agaru. Agar-agar pęcznieje w zimnej wodzie, a rozpuszcza się we wrzątku. Co ciekawe, zastyga już w temperaturze około 40-50 stopni. Po namoczeniu agaru w zimnej wodzie i jego napęcznieniu, należy go gotować przez kilka minut i w przeciwieństwie do żelatyny, można go gotować ponownie w przypadku nietrafionych proporcji. 
Jeśli jednak ani żelatyna, ani agar-agar nie odpowiadają Wam, możecie zrobić galaretkę z wykorzystaniem owocowych pektyn. Jakie owoce zawierają ich dużo? Czarne i czerwone porzeczki, kwaśne jabłka, agrest, pigwa, śliwki to prawdziwe skarbnice pektyn. Wystarczy długo gotować owoce z niewielką ilością wody i cukrem, potem odcedzić dokładnie. Po wystygnięciu otrzymamy galaretkę. 

co użyć zamiast żelatyny, agar-agar, owocowa galaretka, domowa galaretka, daylicooking

Zachęciłam Was do zrobienia tego pysznego i prostego deseru? 😊


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl