×

Tort czekoladowy z orzechami na Światowy Dzień Pieczenia z Kasią

Z moją przyjaciółką znamy się, jak przysłowiowe "łyse konie" i ufamy sobie. Najcudowniejsze jest to, że zawsze możemy powiedzieć sobie prawdę prosto w oczy, bo wiemy, że nie zostanie ona opacznie odebrana. Wiecie co? To jest prawdziwa przyjaźń, która jest prawdziwym skarbem. Każdy z nas chce mieć przyjaciół, ale nie każdy zastanawia się, czy oczekując czegoś od drugiego człowieka, daje z siebie to samo. Myślę, że my obie bierzemy i dajemy sobie po równo. Dlatego nasza przyjaźń przetrwała tyle lat i tak wiele dzielących nas kilometrów.
Z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią, który obchodzimy 21. maja, upiekłam mocno czekoladowy tort z prażonymi włoskimi orzechami. Upiekłam go właśnie dla Grażyny, mojej przyjaciółki. Nie jest ona łasuchem, ale czasami lubi zjeść coś dobrego. Mieszkamy dość daleko od siebie i kiedy się spotykamy, to są to dla nas cenne chwile. Wiemy, co druga lubi i czym można sprawić radość. Ten tort nie jest bardzo słodki, więc na pewno będzie smakował mojej przyjaciółce. To ciasto smakuje prawdziwą, dobrą czekoladą. Tak dobrą, jak dobra jest nasza przyjaźń. Okazujcie swoim najbliższym, że są dla Was ważni. Światowy Dzień Pieczenia z Kasią to dobra okazja, aby coś pysznego upiec 😊 a jak już sami zobaczycie ile radości daje...sprawianie radości innym, to będziecie chcieli częściej to robić 😊


tort, ciasto, daylicooking



Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:
ciasto:
150 g gorzkiej czekolady
6 jajek
szczypta soli
200 g cukru
150 g kostki do pieczenia Kasia
1/2 laski wanilii
130 g mąki

krem:
300 g gorzkiej czekolady
200 g czekolady mlecznej
250 ml słodkiej śmietanki
1 pomarańcza
150 g kostki do pieczenia Kasia
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka włoskich orzechów

dodatkowo: 
125 ml soku porzeczkowego
100 g mlecznej czekolady
1/2 szklanki włoskich orzechów

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni (bez termoobiegu.) Tortownicę natłuścić. Wanilię przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka.

Czekoladę posiekać lub połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić do temperatury pokojowej.

Białka jajek ubić ze szczyptą soli, a następnie dodawać partiami 150 g cukru, ciągle ubijając aż cukier rozpuści się, a  piana będzie sztywna.
Kostkę do pieczenia Kasia z resztą cukru zmiksować (mikserem), dodawać partiami żółtka, czekoladę, ziarenka wanilii i przesianą mąkę. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut. Dobrze wystudzić bez wyjmowania z formy.

Krem:
Pomarańczę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę, sok wycisnąć.
Śmietankę podgrzać w garnuszku, rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Dodać skórkę z pomarańczy i wystudzić.
daylicooking

Kostkę do pieczenia Kasia zmiksować z cukrem na puszysta masę. Stopniowo dodawać śmietanę z czekoladą. Orzechy lekko przesiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i dodać do kremu. Krem można odstawić do lodówki, aby masa zestaliła się nieco jeśli byłaby zbyt rzadka.


Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem porzeczkowym. Ciasto przekroić na 4 placki. Każdy placek nasączyć sokami i smarować kremem składając tort. Boki i górę również wysmarować kremem. Czekoladę posiekać nożem i obsypać nią boki, lekko dociskając czekoladę do kremu. Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić i rozsypać na górze ciasta.

daylicooking


Czy wiesz, że?...

Czekolada jest wrażliwa na wysoką temperaturę, więc nie wkładaj jej do garnka i nie stawiaj na ogniu - zważy się. Najlepiej stopić ją w kąpieli wodnej: przełóż ją do miski, a miskę ustaw na garnuszku z niewielką ilością delikatnie gotującej się wody. Średnica miski powinna być większa niż średnica garnka, wtedy para będzie równomiernie ogrzewać miskę.

Jak kupujesz cytrusy, to szukaj takich, które nie mają błyszczącej i śliskiej skórki. Ta błyszcząca i lekki klejąca skórka to nic innego jak konserwujący wosk, szkodliwy dla naszego zdrowia.

Ścierając skórkę cytrusową uważaj, aby nie zetrzeć jej z białą warstwą, która jest gorzkawa i może zepsuć smak.

Białko nie ubije się na sztywno, jeśli dostanie się do niego odrobina żółtka, a także kiedy miska i trzepaczka będą lekko tłuste.

Jeśli tort będą jadły tylko osoby dorosłe, wtedy można sok porzeczkowy zamienić na czerwone wino i po wymieszaniu z sokiem pomarańczowym nasączyć ciasto.



tort mocno czekoladowy, daylicooking


ciasto na Światowy Dzień Pieczenia 2017

Może i Ty upieczesz coś dla kogoś bliskiego z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią?



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl