×

Domowa lemoniada rabarbarowa

Maj żegnamy w pełnym słońcu, które przygrzewa nam bez litości. Trzeba jednak uważać, aby nie odwodnić się. Przy takich temperaturach to realne zagrożenie, którego nie wolno lekceważyć. Szerzej pisałam o tym w ubiegłym roku w poście Czy pamiętasz o wodzie? Wysokie temperatury to szczególne zagrożenie dla dzieci, osób starszych i chorych. Oni tym bardziej powinni nawadniać się, czyli pić odpowiednie ilości płynów. Wiem, że wiele osób nie lubi czystej wody. Można tutaj dyskutować dlaczego tak jest, oraz czy jest to związane ze smakiem wody. Ja akurat uwielbiam wodę, ale czasami dosmaczam ją plastrem cytryny, miętą czy kilkoma mrożonymi owocami. Domowe lemoniady to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy preferują napoje "smakowe". Jakiś czas temu pokazywałam Wam klasyczny przepis na lemoniadę, a dzisiaj lemoniada z rabarbarem. Na pewno ugasi pragnienie w upalny dzień.
Przed nadmiernym słońcem warto także swoje ciało chronić. W ubiegłym tygodniu byłam w przecudnym miejscu, na tzw. końcu świata. Ten koniec świata jest całkiem niedaleko mojego domu, bo jakieś 40 km, ale uwierzcie, że atmosfera i przede wszystkim cisza, sprawiają, że człowiek czuje się jak na końcu świata. Siedząc w ogródku zupełnie nie zwróciłam uwagi, że słońce mam cały czas z boku. Po powrocie do domu zobaczyłam w lustrze, że opaliłam się do połowy 😊 pół twarzy, jedna ręka... Przez kilka dni wyglądałam naprawdę zabawnie z tymi kolorami i dobrze, że nie skończyło się poparzeniem 😊 No cóż...myślenie ma przyszłość 😉


domowa lemoniada, jak zrobić lemoniadę w domu, napoje orzeźwiające, chłodzące, daylicooking


Składniki:
500 g rabarbaru
2 litry wody
3 cytryny
cukier (lub miód lub dowolny słodzik) do smaku


Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z dwóch cytryn wycisnąć sok, trzecią pokroić w plastry.
Rabarbar oczyścić, nie obierać. Pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zalać wodą i na minimalnym ogniu gotować przez około 10 minut. Wystudzić i przecedzić. Wlać sok z cytryn i lekko posłodzić. Lemoniad nie może być za słodka lecz kwaskowata i orzeźwiająca, wiec nie przesadźcie ze słodzeniem. Na końcu dodać plastry cytryny. 
Lemoniadę podawać mocno schłodzoną. Dodatkowo można dorzucić kostki lodu i listki mięty.


napoje chłodzące, domowe napoje na lato, jak zrobić w domu lemoniadę, homemade, daylicooking


Spróbuj także:




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl