×

Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą

Takie oto babeczki wymyśliłam sobie na tegoroczną Wielkanoc. Kruche, ale nie na słodko, lecz z twarożkowym kremem. Bardzo lubię wytrawne kremy na bazie sera feta (lub sera typu feta) i dość często je przygotowuję. Są bardzo wdzięczne, bo można je przyprawiać na wiele sposobów. Tym razem postawiłam na lekko pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Takie wytrawne "puste" babeczki można także kupić w sklepach lub cukierniach.


wytrawne przekąski, Wielkanoc, daylicooking



Składniki masy:
1 opakowanie sera typu feta (około 270 g.)
250 g twarożku śmietankowego
3-4 łyżki śmietany (gdyby masa wyszła zbyt gęsta)
2 świeże papryczki chilli
mały pęczek szczypiorku
5 większych ząbków czosnku


Oba sery rozetrzeć razem na gładko. Gdyby wyszła zbyt gęsta masa, wtedy dodać śmietanę.
Z papryczek usunąć pestki (chyba, ze ktoś lubi naprawdę ostre smaki, wtedy można zostawić), posiekać drobno. Szczypiorek pokroić drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Wszystko razem wymieszać. Przyprawić solą do smaku.


wytrawne babeczki, przekąski, Wielkanoc, daylicooking, krem twarożkowy

krem twarożkowy, przekąski wielkanocne, wytrawne babeczki, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl