×

Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z sosem majonezowo-musztardowym

Bardzo często po świętach zostają nam resztki jedzenia. Szkoda wyrzucić, a są to często tak niewielkie ilości, że samodzielnie dania nie stworzą. Wiem, że najprościej jest wyrzucić, ale to jest bardzo niedobre rozwiązanie. Zdecydowana większość takich pozostałości można przetworzyć na kolejne dania. Co powiecie na szybką i prosta sałatkę z jajkami i ziemniakami w roli głównej? Nam ta sałatka tak smakuje, ze przygotuję ją na Wielkanoc 😊


jedzeniowy recycling, przekąski, po świętach, daylicooking


Składniki:
ok. 500 g ziemniaków
5 jajek
1 puszka groszku
6-7 średnich konserwowych ogórków (mogą też byc kiszone)
ok. 200 g szynki
mały pęczek szczypiorku
ok. 1 szklanka majonezu
3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
2 łyżki musztardy
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować i dobrze wystudzić. Obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Również pokroić w grubszą kostkę.
Groszek przepłukać na sicie, dobrze odsączyć. Ogórki kiszone pokroić w kostkę średniej wielkości. Szynkę pokroić w większą kostkę. Szczypior posiekać. Wszystko razem wymieszać.
Majonez wymieszać z musztarda i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połączyć z sałatką.

sałatki jarzynowe, recycling jedzeniowy, nie marnuj jedzenia, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl