×

Ratujmy klasykę!

Kiedy odwiedzam znajome blogi, a nawet kiedy oglądam programy kulinarne, to często włos na głowie mi się jeży. Pojawiają się przepisy na klasyczne potrawy, ale zmodyfikowane do granic. Najpopularniejszy jest chyba kotlet de volaille, o którym zresztą pisałam już jakiś czas temu. Jest on bohaterem tak wymyślnych improwizacji, że to aż niewiarygodne. Kiedy jeden z uznanych (niestety) kucharzy pokazywał w telewizji jak zrobić de volaille z pieczarkami, to przeżyłam wręcz szok. Litości! To tak mamy kształtować kulinarną świadomość?! Programy kulinarne i blogi są w mniejszym lub większym stopniu autorytetami. W każdym razie za takie chcą uchodzić. Niektórzy nawet bardzo. Jak to się ma do wiedzy tam przedstawianej? Często mizernie. Wspólnie z Gosią Niewiadomską wymyśliłyśmy akcję mająca na celu ratowanie klasyków. Chcemy zaprosić do niej wszystkich, nie tylko blogerów. Rozmawiajmy o klasycznych przepisach, dzielmy się nimi. Wszak nikt nie jest wszechwiedzący. Nam, blogerom i kucharzom, nie wolno jednak pleść głupot i uczyć innych gotować, jeśli sami tego nie potrafimy, bądź ogranicza nas wiedza teoretyczna. 
Nie chcę nikogo napiętnować ani wytykać palcem. Nie chcę, aby ktokolwiek odebrał to jako atak na siebie. To nie o to chodzi! Uczmy się wzajemnie, bo nikt z nas nie posiadł wiedzy absolutnej. Jeśli zdarza się nam modyfikować coś, to modyfikujmy także nazwę. Nie mieszajmy w głowach tym, którzy uczą się od nas! To gorsze niż podać zły przepis na świąteczne ciasto. 



Zasady akcji:
  • Na blogu publikujesz wpis z klasycznym przepisem wybranej potrawy. Możesz także opisać skąd potrawa pochodzi, w jaki sposób powstała, etc.
  • We wpisie umieszczasz baner i link do Wydarzenia - zależy nam na jak największym rozpropagowaniu akcji.
  • Link do wpisu wklejasz w Wydarzeniu na Facebooku
  • Oczywiście jeśli chcesz możesz nagłaśniać akcję reklamując ją u siebie. 
  • Jeśli nie jesteś blogerem, to także możesz się dołączyć do akcji. Wystarczy, że bezpośrednio w Wydarzeniu wpiszesz swój przepis, opiszesz ulubioną potrawę (sposób przygotowania, historię etc.) czy też napiszesz o jakiej potrawie chcesz dowiedzieć się więcej - byłoby to wskazówką dla nas, blogerów.
  • Można umieszczać wpisy archiwalne.

Życzę wszystkim dobrej zabawy w wyszukiwaniu oryginalnych przepisów i przypominam: akcja nie ma służyć hejtowaniu lecz wzajemnej nauce. 

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl