×

Ratujmy klasykę!

Kiedy odwiedzam znajome blogi, a nawet kiedy oglądam programy kulinarne, to często włos na głowie mi się jeży. Pojawiają się przepisy na klasyczne potrawy, ale zmodyfikowane do granic. Najpopularniejszy jest chyba kotlet de volaille, o którym zresztą pisałam już jakiś czas temu. Jest on bohaterem tak wymyślnych improwizacji, że to aż niewiarygodne. Kiedy jeden z uznanych (niestety) kucharzy pokazywał w telewizji jak zrobić de volaille z pieczarkami, to przeżyłam wręcz szok. Litości! To tak mamy kształtować kulinarną świadomość?! 


Programy kulinarne i blogi są w mniejszym lub większym stopniu autorytetami. W każdym razie za takie chcą uchodzić. Niektórzy nawet bardzo. Jak to się ma do wiedzy tam przedstawianej? Często mizernie. Wspólnie z Gosią Niewiadomską wymyśliłyśmy akcję mająca na celu ratowanie klasyków. Chcemy zaprosić do niej wszystkich, nie tylko blogerów. Rozmawiajmy o klasycznych przepisach, dzielmy się nimi. Wszak nikt nie jest wszechwiedzący. Nam, blogerom i kucharzom, nie wolno jednak pleść głupot i uczyć innych gotować, jeśli sami tego nie potrafimy, bądź ogranicza nas wiedza teoretyczna. 
Nie chcę nikogo napiętnować ani wytykać palcem. Nie chcę, aby ktokolwiek odebrał to jako atak na siebie. To nie o to chodzi! Uczmy się wzajemnie, bo nikt z nas nie posiadł wiedzy absolutnej. Jeśli zdarza się nam modyfikować coś, to modyfikujmy także nazwę. Nie mieszajmy w głowach tym, którzy uczą się od nas! To gorsze niż podać zły przepis na świąteczne ciasto.

Życzę wszystkim dobrej zabawy w wyszukiwaniu oryginalnych przepisów i przypominam: akcja nie ma służyć hejtowaniu lecz wzajemnej nauce.
Akcja pierwotnie miała mieć miejsce na Facebooku, ale przenoszę ją na Durszlak.




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl