×

I Międzynarodowy Dzień Carbonary - Carbonara Day 2017 - KONKURS

Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj obchodzimy I Międzynarodowy Dzień Carbonary 😊


Rok 2017 jest pierwszym, w którym obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Carbonary.
Data święta tego chyba najbardziej znanego włoskiego przepisu została wybrana nie bez powodu. W 2016 roku, 6. kwietnia właśnie, w sieci opublikowany został film pokazujący sposób przygotowywania carbonary. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że do przepisu dodana została śmietana... Dyskusja wokół filmu i pokazanego w nim przepisu była długa   i   zatoczyła   szerokie   kręgi.   Jej   skutkiem   było   ustanowienie   6-ego   kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary. Wszystko po to by zachować prawdziwie włoski przepis takim, jakim powstał.






Prawdziwa Carbonara, czyli jaka właściwie?

Przede wszystkim bez śmietany. Dodanie jej do potrawy to podstawowy błąd popełniany nie tylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Prawdziwy sos carbonara składa się z żółtek jaj, sera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zdania w kwestii kształtu makaronu, który można podać z sosem bywają podzielone. Niektórzy słysząc słowo carbonara przed oczami mają od razu spaghetti. Jednak Włosi dopuszczają także rigatoni.



Jak to się robi?

Zacznijmy od składników. Dla 2 osób potrzebne będą:
  • Spaghetti Barilla 160 g
  • Guanciale lub pancetta 80 g
  • 2 żółtka jajek
  • Ser Pecorino Romano 60 g
  • Sól i czarny pieprz do smaku


Sposób przygotowania:
  • makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie na rozgrzanej patelni podsmaż pocięte w paski guanciale aż się zarumieni
  • w misce roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym Pecorino Romano, dodaj świeżo mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się makaron)
  • ugotowany makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia, wlej masę jajeczną
  • możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody by uzyskać kremowy efekt
  • mieszaj całość przez ok 1 minutę, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane startym Pecorino i świeżo mielonym pieprzem.



UWAGA! KONKURS!

Firma Barilla postanowiła razem z nami uczcić ten dzień w specjalny sposób: prostym konkursem z Carbonarą w roli głównej. Najpierw jednak (dla przypomnienia) obejrzyjcie krótki filmik 😊


video


Jeśli chcecie zdobyć jeden z pięciu zestawów-niespodzianek od Barilla (każdy zestaw to 5 pudełek makaronu i 3 słoiczki z sosami), to odpowiedzcie na proste pytanie: Jakiego sera używamy do przygotowania carbonary?

Swoje odpowiedzi wpisujcie w komentarzach, a czekamy na nie do niedzieli 9. kwietnia. Spośród wszystkich prawidłowych odpowiedzi wybierzemy 5 osób, które zostaną poproszone o przesłanie drogą mailową swoich adresów do wysyłki nagrody - zostaną wysłane tylko na terenie Polski. Rozwiązanie konkursu już w poniedziałek, a na adresy zwycięzców będziemy czekać przez dwa dni. Jeśli nie otrzymamy adresu, wtedy wyłonimy kolejnego zwycięzcę.

Powodzenia!

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl