×

Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem

Dzisiejsze danie może wydawać się skomplikowane lub trudne. Nic z tych rzeczy! Jest proste, a najwięcej czasu zajmuje zapiekanie 😊 Bakłażanowe roladki, bo o nich dziś mowa, można przygotować z dowolnego mięsa. Ja użyłam mieszanki wołowego i wieprzowego, bo jak wiadomo, potrawy z mielonego mięsa są najsmaczniejsze wtedy, kiedy pomiesza się różne gatunki. Danie jest lekko pikantne, ale bez obaw, nie pali 😊 Zapraszam do stołu 😊

co z bakłażana? bakłażan na obiad, mielone, daylicooking


Składniki roladek:
250 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g mięsa mielonego wołowego
1 nieduża kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
1 jajko
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
2 większe ząbki czosnku
1 niewielka czerwona cebula
1 średnia świeża papryka (użyłam połowy czerwonej i połowy żółtej, ale mogą być dowolne)
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
2 średnie bakłażany
odrobina oleju do wysmarowania formy do zapiekania

Bakłażany opłukać, pokroić wzdłuż w dość cienkie plastry. Każdy plaster posolić lekko i odstawić, aby bakłażany puściły sok.
Kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie dobrze odcisnąć. 
Świeżą paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne. Opłukać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.
Do mięsa dodać sól, przyprawy, jajko, namoczoną kajzerkę i dobrze wyrobić całość. Na końcu dodać posiekane paprykę i cebulę, a także bazylię. Wszystko razem dobrze połączyć.

Każdy plaster bakłażana dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. Na całą długość osuszonego plastra bakłażana nakładać masę mięsną na grubość około 1 cm. Każdy plaster zwijać i układać na sztorc w wysmarowanej olejem formie.

Wstawić (bez przykrywania) do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50 minut. W połowie pieczenia można włączyć termoobieg. Upieczone roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz.

Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo przygotowałam dip paprykowy.

dip paprykowy, sos na zimno, sos paprykowy, daylicooking


Składniki dipu paprykowego:
ok. 130 g sera typu feta (to jest ok. 1/2 standardowego opakowania)
200 g kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka słodkiej papryki
mielona ostra papryka - opcjonalnie, do smaku
1/3 świeżej słodkiej czerwonej papryki

Ser typu feta rozetrzeć na gładko razem ze śmietaną. Dodać słodką paprykę i opcjonalnie ostrą.
Świeżą paprykę posiekać drobno. Dodać do sera ze śmietaną. Wszystko razem dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby smaki przegryzły się.

bakłażan na obiad, mielone, roladki mięsne, daylicooking


roladki z mielonego mięsa, bakłażan, obiad, daylicooking




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl