×

Dobre śniadanie na dobry dzień

Bardzo często śniadanie jest pomijane lub niedoceniane przez nas. A to niedobrze, bo przecież od dobrego śniadania zależy ile sił będziemy mieć w ciągu dnia. Dużo osób wybiera jednak kubek kawy zamiast niego. Niestety, wbrew pozorom to nie doda sił i nie rozjaśni umysłu. Sama kiedyś rozpoczynałam dzień w tak nierozsądny sposób i bardzo szybko zaczęło się to na mnie mścić. Głód, zniechęcenie, brak koncentracji...długo można wymieniać. A przecież tak niewiele trzeba, aby zacząć dzień z uśmiechem i pełnią sił.


co na śniadanie?, szybkie śniadanie, kanapki, kolorowe kanapki, daylicooking


Rano, kiedy dzwoni budzik, najchętniej zakopalibyśmy się w pościel tak głęboko, żeby nic nie było w stanie nas dobudzić. Wtedy każda minuta jest na wagę złota (ciekawe dlaczego nie myślimy tak przed zaśnięciem, odwlekając często tę chwilę...), a świadomość wdzierając się w budzący się umysł, że jednak trzeba wstać, staje się niemal fizycznie bolesna. Znam to, oj znam. Ja akurat po przebudzenie przypominam zombie i bardzo dużo czasu mi trzeba, abym zaczęła sensownie myśleć i działać. Rozumiem więc tych, którzy zwyczajnie nie zdążają przygotować dobrego śniadania i wybiegają z domu "na głodno". Spróbuję jednak tych wszystkich półprzytomnych rano lub wstających w ostatniej chwili, zachęcić do spróbowania zmiany przyzwyczajeń.


Zacznijmy nasze śniadanie już...wieczorem. Gotowi?
Zanim pójdziesz spać przygotuj to, z czego rano zrobisz pyszne i dodające energii śniadanie. Najpierw zaplanuj co będziesz jeść rano. Potem umyj warzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem, rano nie będziesz się denerwować. Po prostu wszystko, co możesz zrobić wcześniej, zrób przed spaniem.

Co zrobić, kiedy zadzwoni budzik?
Zacznij od nastawienia wody na kawę czy herbatę lub włącz ekspres. Kiedy kawa będzie stygła do odpowiedniej temperatury, Ty w tym czasie zdążysz wziąć szybki prysznic.


Pora na śniadanie.
Chleb pokrojony, warzywa też - smarujemy, ozdabiamy (przecież kanapki nie muszą być nudne, prawda?), układamy na talerzyku. Kawa idealna do wypicia. Naprawdę tyle czasu nam to zajęło?? 😊

  • Pamiętaj, że Rama Classic nawet bardzo zimna jest odpowiednio miękka i nie trzeba jej ogrzewać, aby łatwo dała się rozsmarować na kanapkach. Do produkcji Ramy wykorzystuje się tłoczony na zimno olej z nasion rzepaku. Wraz z kanapkami posmarowanymi Ramą Classic, dostarczysz do organizmu niezbędne kwasy Omega 3 i 6 oraz naturalną witaminę E, pochodzącą z olejów roślinnych, a także witaminy A i D.


Śniadanie nie musi być nudne i oznaczać pospolitej kanapki z kiełbasą czy żółtym serem, pokrojonymi w biegu. Może być kolorowe, lekkie, sycące, pięknie wyglądające i przede wszystkim smaczne. Jeśli pracujecie dłużej niż standardowe 8 godzin lub pracujecie fizycznie, to tym bardziej powinniście poświęcać śniadaniu więcej uwagi.


kanapki, nowalijki, co na śniadanie, daylicooking, kolorowe kanapki

Kolorowe śniadanie z jajkiem

Składniki:
ulubione pieczywo
Rama Classic
żółty ser
świeży ogórek
pomidor
roszponka
rzodkiewka
szczypiorek
2 jajka

Jajka umyć i ugotować na twardo lub na miękko, w zależności od upodobań. Kiedy będą się gotowały przygotować kanapki: pieczywo posmarować Ramą Classic i ułożyć na nim żółty ser, pokrojone w plasterki ogórki, pomidor, rzodkiewki. Udekorować roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Takie kanapki do ugotowanego jajka smakują rewelacyjnie!

kolorowe kanapki, śniadanie, wiosenne kanapki, daylicooking


Jajecznica na kanapkach

Składniki:
ulubione pieczywo
Rama Classic
2 jajka
2 średnie pieczarki
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
odrobina oleju rzepakowego

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku, lekko rozbić. Wlać na patelnię do pieczarek i mieszając usmażyć do odpowiedniego stopnia ścięcia. Podawać z pieczywem posmarowanym Ramą Classic i obsypanym posiekanym szczypiorkiem.




kanapki z jajkiem, szybkie kanapki, co na śniadanie, daylicooking
Kanapki z jajkiem i majonezowym sosem chrzanowym

Składniki:
pieczywo
Rama Classic
jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Pieczywo posmarować Ramą Classic i ułożyć na nim jajko. Majonez wymieszać z chrzanem. Tak powstałym sosem udekorować kanapkę lub podać go osobno.




kanapki z serem pleśniowym, co z sera pleśniowego, ser pleśniowy, camembert, kanapki, co na śniadanie, daylicooking
Kanapki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z oliwy

Składniki:
pieczywo
Rama Classic
ulubiony ser pleśniowy (użyłam camembert z pieprzem)
suszone pomidory w oliwie
świeża bazylia


Pieczywo posmarować Ramą Classic , ułożyć na nim plastry sera pleśniowego i połówki odsączonych z oliwy pomidorów, udekorować listkami bazylii.



szynka parmeńska, szynka szwarcwaldzka, długo dojrzewająca, dobra wędlina, kanapki, śniadanie, daylicooking
Kanapki z szynką, pomidorem i oliwkami

Składniki:
pieczywo
Rama Classic
długo dojrzewająca szynka pokrojona w cieniutkie plastry
oliwki
pomidor

Pieczywo posmarować Ramą Classic. Ułożyć na nim szynkę, kawałki pomidora oraz pokrojone w plasterki oliwki.


Jak widzicie kanapki są kolorowe i apetyczne. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Gwarantuję, że po takim śniadaniu z dobrym humorem i w pełni sił rozpoczniecie najtrudniejszy nawet dzień. Nie zapominajcie, że dobre i zdrowe śniadanie to dobry start w bardzo dobry dzień i siły do podejmowania nowych wyzwań  😊

śniadanie, kolorowe kanapki, co na śniadanie, dzień dobry, daylicooking




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl