×

Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem

Ani się obejrzeliśmy jak karnawał dobiegł końca. Jeszcze tylko ostatki i zaczniemy myśleć o Wielkanocy. Ostatki nazywane są także śledzikiem, a więc i dań ze śledzia nie powinno zabraknąć, prawda? 😊 Specjalnie z tej okazji przygotowałam dwa dania ze śledziami. Pierwsze były śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami, które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi, porem i ostrą papryczką. Te śledzie zakwasiłam tylko ogórkami, mają więc ciekawy smak. Zapraszam do stołu 😊

śledzie, ostatki, sałatka, przekąska, daylicooking



Składniki:
ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część)
1 średnia papryczka chili
5-6 średnich filetów śledziowych solonych
4 średnie ogórki kiszone 
150 ml oleju słonecznikowego

Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki.
Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki.
Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki.
Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić lekko łyżką, zamknąć słoik i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień.

sałatka, śledzie, co ze śledzi?, ostatki, zapusty, koniec karnawału, przekąska, co na imprezę, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl