×

Bułeczki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą

Każdy dzień staram się zacząć od porządnego śniadania. Bez niego dzień jest na zdecydowanie wolniejszych obrotach. Bo jak się skupić na obowiązkach, kiedy po głowie co chwilę kołacze się myśl co by tu zjeść? Żeby mieć siły trzeba jeść. Ale nie byle co, byle tylko zapchać brzuch. Byle co nie doda sił, nie rozjaśni umysłu i nie sprawi, że nasze działania będą sprawne i sensowne. Kiedyś nie pilnowałam tego, chwytałam coś w biegu (najchętniej batonik...) i leciałam. Dzień był męczący, a ja wieczorem dosłownie padałam z nóg. O skoku wagi przy takim nierozsądnym odżywianiu już nawet nie wspomnę. Do dziś wlecze się to za mną boleśnie. Śniadanie musi dostarczyć energii, która nie ulotni się po chwili, ale stopniowo aż do obiadu. Puste kalorie dają kopa na bardzo krótko, a nasz organizm niewiele na tym zyska. Przygotowanie smacznego i pożywnego śniadania nie zajmuje dużo czasu. W przypadku mojej dzisiejszej propozycji to zaledwie kilka minut. Zanim wskoczysz pod prysznic, złap bułkę i kilka dodatków. Chwila i do piekarnika, a Ty...pod prysznic. Kiedy wyjdziesz, będzie na Ciebie czekać pachnące, smaczne i odżywcze śniadanie. Smacznego 😊

dobre śniadanie, zapiekane jajka, chrupiące pieczywo, daylicooking, co na śniadanie?




Składniki na 1 porcję:
1 bułka (np. kajzerka)
1 łyżeczka masła
1 jajko
1 plaster szynki
niewielki kawałek mozzarelli
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
mielone suszone płatki chili (opcjonalnie)

Z bułki odciąć wierzch, środek wydrążyć. Posmarować środek bułki masłem, a dnie ułożyć plaster szynki, a na szynce kawałek mozzarelli. Wbić jajko, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 10-15 minut, w zależności od stopnia zapieczenia. 
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, posypane posiekanym szczypiorkiem i mielonymi suszonymi płatkami chili. 

śniadanie na gorąco, ciepłe śniadanie, co na śniadanie? jajka śniadaniowe, zapiekanka z jajek, daylicooking

gorące pieczywo, śniadanie na ciepło, co na śniadanie, pożywne śniadanie, daylicooking


Jesz śniadanie każdego dnia? W domu? 
A może nie ma to dla Ciebie większego znaczenia?
Co najchętniej zjadasz na śniadanie?




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl