×

Lekka modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami

Bardzo lubię modrą kapustę, pod każdą postacią. Niestety moi domownicy nie przepadają za nią, więc rzadko ją przygotowuję. Wpadłam jednak na pomysł, aby po zrobieniu zamykać ją w niewielkich słoiczkach. Takich na jedną czy dwie porcje. Czerwona kapusta musi być wekowana, gdyż ja sama nie zjem jej tyle, ile wychodzi choćby z małej główki. Nie wyrzucę przecież nadmiaru, a słoiczek chętnie się otworzy jak przyjdzie ochota.
Owoce idealnie komponują się z kapustą. Ja tym razem dodałam gruszki i jabłka, ale można również w sezonie dodać brzoskwinie z ogródka czy też same jabłka. Dodatek octu jest symboliczny, gdyż przy mocno kwaśnych jabłkach czasami nie trzeba dodawać go wcale. Przyprawiajcie jednak taką kapustę według własnego uznania, tylko wtedy będzie Wam naprawdę smakować.

czerwona kapusta, duszona kapusta, kapusta gotowana, dodatki do drugiego dania, do mięs w ciemnym sosie, daylicooking




Składniki:
około 1,2 -1,5 kg modrej (czerwonej) kapusty
1 mały por
2 niewielkie jabłka (kwaskowate i twarde)
2 małe gruszki (użyłam konferencji)
sól do smaku
ocet winny do smaku
3 małe liście laurowe
5-8 ziaren ziela angielskiego
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oleju

Z kapusty usunąć zewnętrzne liście. Poszatkować ją na dowolną, ulubioną grubość. Przełożyć do garnka, podlać wodą (około 1- 1,5 szklanki), dodać liście laurowe i ziele angielski. Podgotować, aby była na wpół miękka.
Jabłka i gruszki opłukać, przeciąć na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki. Nie mogą być zbyt małe, gdyż wtedy rozpadną się. 
Pora (białą i jasnozieloną część) oczyścić i posiekać w średniej grubości plasterki. Zeszklić na patelni, na oleju. Dodać do kapusty razem z jabłkami i gruszkami. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i udusić do miękkości mieszając od czasu do czasu. Kiedy całość miękka, dodać odrobinę octy winnego, aby dokwasić ewentualnie kapustę do smaku. 
Podawać jako dodatek do drugiego dania. Taka kapusta pasuje między innymi do pieczonych mięs lub mięs duszonych w ciemnym sosie.


czerwona kapusta, dodatek do drugiego dania, gotowana kapusta, daylicooking




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl