×

Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki

Ten przepis powstał jesienią, ale biorąc pod uwagę dostępność produktów, można go wykorzystać także zimą. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ketchupów, których składy prawie zawsze są uzupełniane konserwantami. Mój ketchup ma dodatek marchwi i jest dość pikantny, choć to raczej chyba kwestia smaku. Ilość ostrych papryczek można dowolnie modyfikować. Gdyby okazało się, że jest jej za dużo, to ratujcie się dodatkową marchewką. Ona złagodzi nieco ostrość.


keczup, ostry ketchup, z marchewką, sos paprykowy, daylicooking



Składniki na ok. 4 słoiczki od dżemu:
100 g ostrych papryczek
500 g słodkiej papryki
1 kg pomidorów
2 główki czosnku
100 ml oliwy
300 g marchwi
100 g cebuli
sól do smaku
1 łyżeczka cukru

Papryki (słodką i ostrą) opłukać i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Pomidory opłukać i osuszyć. Czosnek przekroić na pół w poprzek. Cebulę obrać i przekroić na pół.
Wszystko razem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - paprykę skórką do góry, gdyż ma się mocno przypiec. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać przez około 25-30 minut, aż skórka na papryce zacznie mieć czarne plamy.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Paprykę przełożyć do miski i szczelnie owinąć folią spożywczą. Wilgoć, która wytworzy się w trakcie studzenia odparzy skórkę, którą łatwo będzie zdjąć.
Z pomidorów również zdjąć skórkę. Czosnek wyjąć z łupinek, z cebuli usunąć twarde łuski.
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zacznie się delikatnie rumienić, podlać odrobiną wody i udusić do pełnej miękkości pod przykryciem.

Wszystkie składniki przełożyć do blendera, wlać oliwę i całość zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i cukrem. Gorąca pastę przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, a słoiczek odstawić do góry dnem. Gdyby słoiki nie zamknęły się można je pasteryzować przez kilka minut.

ostry keczup, sos paprykowo-pomidorowy, daylicooking


pikantny ketchup, ostry keczup, sos paprykowy, daylicooking

Przepis dodaje do naszej wspólnej akcji "Błyskawiczne piątki". Zapraszam Was do otwartej grupy na facebooku i do udziału w cotygodniowej akcji.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl