×

Pikantne curry z dynią, selerem i ciecierzycą

Drugi dzień Nowego Roku, a zarazem pierwszy tzw. roboczy, przywitał mnie paskudną pogodą. Niewiele miała ona wspólnego z zimą, prędzej z dokuczliwą końcówką jesieni. Wiało, padało, a w powietrzu czuć było przenikającą do szpiku kości wilgoć. Po szybkich zakupach wróciłam do domu tak zmarznięta, że marzyłam tylko o czymś gorącym, co mnie szybko rozgrzeje. Akurat w jednym ze sklepów udało mi się kupić dynię (tak tak!), więc padło na to szybkie i proste curry. Można do niego wykorzystać również dynię, którą w sezonie zapakowaliśmy do słoików. Wtedy dodajemy ją pod koniec duszenia.
Zapraszam na pikantne curry z dynia i selerem w roli głównej, które na pewno szybko rozgrzeje. Pamiętajcie, aby przygotować go więcej niż na jeden obiad, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej.

zupa z dyni, z ciecierzycy, rozgrzewające danie, jednogarnkowe, daylicooking



Składniki:
2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w średniej wielkości kostkę
1 szklanka selera obranego i pokrojonego w odrobinę mniejszą kostkę niż dynia
1 duża cebula
1/3 główki czosnku
1-2 łyżeczki startego imbiru (według smaku)
1 mała ostra papryczka
2 puszki ugotowanej ciecierzycy (każda po około 400 g)
400 ml mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju
przyprawa curry
sól do smaku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać dynię i seler, podsmażyć przez około 2-3 minuty mieszając często. 
Papryczkę posiekać niezbyt drobno i dodać do garnka. Całość podlać woda w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. 
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać lekko i dodać do garnka razem z imbirem. Całość przyprawić solą i przyprawą curry - ja dodałam 1 łyżkę. Wymieszać i udusić do miękkości. Wlać mleko kokosowe i ewentualnie uzupełnić wodą, gdyby danie okazało się zbyt gęste. 

Jak wszystkie tego typu dania, to curry najlepsze jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki dobrze przegryzą się.


dania jednogarnkowe, rozgrzewające, dynia, zupa z dyni, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl