×

Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami

Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc śmiało można go upiec wieczorem, tuż przed spaniem. Na śniadanie będzie jak znalazł. Ilość pomidorów podanych w przepisie jest orientacyjna. Jeśli lubicie pieczywo o bardziej zdecydowanym smaku, dodajecie ich więcej.


pieczywo, domowy chleb, suszone pomidory, śniadanie, daylicooking


Składniki:
700 g mąki pszennej typ 750
200 ml mleka
250 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
10-12 połówek suszonych pomidorów w oliwie
5 łyżek oliwy - najlepsza jest z pomidorów

Pomidory pokroić w paseczki. Wodę i mleko podgrzać lekko, ale nie za mocno. 
Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać drożdże, cukier i sól. Dodać pomidory, wodę z mlekiem oraz oliwę. Wszystko razem połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny, w zależności jak ciepło jest w domu.
Po wyrośnięciu ciasto zbić dłonią, aby odgazowało się. Wyrobić przez chwilę. 
Formę wysmarować oliwą i obsypać mąką. Można także wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, górę lekko przesmarować oliwą (najwygodniej przy pomocy pędzelka) i ponownie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby lekko podrosło.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około pół godziny. Chleb powinien być lekko rumiany. Jeśli chcemy, aby był ciemniejszy, wtedy trzeba go piec kilka minut dłużej. 
Upieczony chleb wystudzić na kratce. (Dobrze wypieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postuka się w niego od spodu.)

*mój chleb został upieczony w kwadratowej formie o boku 23 cm

domowy chleb, pieczywo domowe, śniadanie, daylicooking


Jeśli lubisz takie pszenne chleby, to spróbuj także pszennego chleba z serem.

domowe pieczywo, ciasto drożdżowe, daylicooking, śniadanie




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl