×

Lekki torcik owocowy z dżemem porzeczkowym, cynamonowym jabłkiem i śmietanowo-budyniowym kremem

Wpadło mi w ręce kilka słoiczków przetworów Stovit. Pokazywałam je Wam na facebooku, gdzie przyznałam się, ze do tej pory myślałam, że Stovit to tylko dżemy. Okazało się, że nie tylko. To także wytrawne konfitury, miody, oliwki, owocowy słodzik i wiele innych smakołyków. Jedno jednak nie uległo zmianie: Stovit smakuje jak zawsze pysznie. Wykorzystując dżem porzeczkowy i jabłka prażone z cynamonem postanowiłam przygotować lekki torcik. Ciemny biszkopt i delikatny krem z bitej śmietany idealnie harmonizują z porzeczkowym dżemem i cynamonowymi jabłkami. Nie musicie mi wierzyć na słowo, możecie sami zrobić to ciasto i posmakować. Was też to połączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy.



Składniki na okrągłą formę o średnicy 22 cm:
ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka)
200 ml śmietany kremówki (36%)
400 ml mleka

dodatkowo:
1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g)
1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g)
dekoracja -  użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej posypki

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Ubić białko jajek z cukrem (na sztywno), dodać żółtka, jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać wszystko razem. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (w zależności od wielkości formy). Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest dopieczone.
Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.

Przygotowanie kremu:
Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 400 ml mleka. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Budyń należy przykryć, alby nie utworzyła się na nim twarda skorupka.
Śmietanę ubić na sztywno. Budyń roztrzepać (można mikserem lub trzepaczka rózgową), dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem połączyć.


Upieczone ciasto przekroić na 3 równej grubości placki. Pierwszy placek wysmarować dżemem porzeczkowym. Ułożyć na nim drugi placek i delikatnie docisnąć. Na drugi placek równomiernie wyłożyć jabłka. Przykryć trzecim plackiem i również lekko docisnąć.
Górę ciasta oraz boki wysmarować kremem śmietanowo-budyniowym. Udekorować według uznania. 






  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl