×

Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce

Śledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny. Nikt chyba jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia.
Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może zatem warto zamienić tradycyjnego śledzika na coś innego?

przekąska śledziowa, co na szybko ze śledzia, daylicooking


Składniki na 1 porcję:
2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone)
1 łyżka posiekanej drobno szalotki
1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek
1/2 łyżeczki posiekanego koperku
1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego)
mielone suszone płatki chilli lub  świeżo mielony pieprz

dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone)

Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. 

Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara.
Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam pierścień cukierniczy i do środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką nadając odpowiedni kształt. Dopiero wtedy delikatnie usunęłam pierścień.


co na wigilię, przekąska ze śledzi, daylicooking


Jeśli szukacie innych pomysłów na potrawy ze śledzi to zerknijcie to tego zestawienia, które przygotowałam dla Was:


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl