×

Sól grzybowa

Na grzyby nie chodzę. Przyznaję się bez bicia, że nie znam się na nich i zawsze się boję, żeby nie zgotować sobie ostatniej wieczerzy z trującym grzybkiem. Mam jednak szczęście, że zawsze znajdzie się jakiś grzybiarz-ekspert wśród moich znajomych i obdaruje mnie świeżymi lub suszonymi grzybami. W tym roku sezon grzybowy umknął nam wszystkim niepostrzeżenie. Niewiele grzybów więc mam. Wymyśliłam jednak sposób na zachowanie tego cudownego smaku na więcej niż tylko kilka obiadów. Sól grzybowa, bo o niej mowa, idealnie nadaje się do dosmaczania mięsa lub sosów. Wystarczy dodać odrobinę do sosu pieczeniowego lub natrzeć nią mięso przed pieczeniem. Przygotowanie jej jest banalnie proste i szybkie. 

domowe przyprawy, suszone grzyby, do mięsa, daylicooking

Do blendera (malaksera) wrzuciłam garść suszonych grzybów. Idealnie nadają się do tego celu mniej lubiany trzonki. Zmiksowałam je, dodałam do nich sól i wymieszałam dokładnie. Na 4 części mielonych grzybów dodałam 1 część soli. Możecie jednak dodać soli więcej lub mniej, w zależności od tego, na jakiej intensywności smaku Wam zależy.
Tak przygotowaną mieszankę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej szklanym.

suszone grzyby, przyprawa domowa, do mięsa, daylicooking


domowa przyprawa, do mięsa, przyprawy do mięsa, do sosu, daylicooking


Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki". Zapraszam do dołączenia do otwartej grupy facebookowej, gdzie co tydzień możecie znaleźć proste i szybkie przepisy na smaczne dania.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl