×

Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem

W naszej tradycji bożonarodzeniowej, na naszych świątecznych stołach królują m.in. śledzie i sałatki. W moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę Was zaprosić na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Dzięki temu także i kolejnego dnia, (a święta nie kończą się przecież na Wigilii), sałatka będzie nadal świeża, jakby była zrobiona przed chwilą. 


potrawy świąteczne, co na kolację wigilijną, Boże Narodzenie, Bonduelle, daylicooking


Składniki sałatki: 
1 puszka groszku Bonduelle
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
1 większe jabłko
5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych
mały pęczek koperku
2 łyżki soku z cytryny

Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo. Nie powinny stracić swojego smaku. Wymoczone pokroić w paseczki o grubości 3-4 cm.
Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem.

Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy jej z sosem, ale podać osobno.

Składniki sosu:
5 łyżek majonezu
5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
2 łyżeczki ulubionej musztardy
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku. 


śledziowe sałatki, co na wigilię, świąteczne potrawy, daylicooking, Bonduelle



Dlaczego polecam kukurydzę Bonduelle? Bo w moich sałatkach ważna jest jakość produktów, a kukurydza Bonduelle:

  • jest naturalnie słodka (bez dodatku cukru), 
  • jest chrupiąca, lecz nie twarda, 
  • dodaje sałatkom delikatnej chrupkości,
  • bez GMO.




potrawy świąteczne, Boże Narodzenie, daylicooking, śledzie

co na święta, sałatki śledziowe, Bonduelle, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl