×

Kawowa legumina z wiśniową frużeliną

W poszukiwaniu ciekawych smaków, a jednocześnie prostych przepisów, znowu sięgnęłam do notatnika mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się nawet ciekawa dyskusja na tema legumin, zajrzyjcie.
Moja legumina to coś w rodzaju sufletu gotowanego w wodnej kąpieli. Dodałam do niej trochę kawy, więc nie jest mdła, lecz delikatnie słodka i kawowa. Udekorowałam moją ulubioną wiśniową frużeliną, ale Wy możecie dodać owoce w syropie, dżem, konfitury - wszystko to, co lubicie.

suflet, co to jest legumina, pudding, daylicooking, deser retro


Składniki na 2-3 porcje:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dowolnej, może być zbożowa)
4 płaskie łyżki mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
masło i kasza manna do foremek

W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić.

W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować w kąpieli wodnej, więc trzeba przygotować odpowiednio szeroki garnek. Dno wyłożyć kilkoma warstwami ręcznika papierowego lub bawełnianą ściereczką. Foremki z masą wstawiamy do wrzącej już wody, więc podczas przygotowywania masy, garnek z wodą powinien być gotowy.

Do wystudzonej masy dodać żółtka jajek. Dokładnie wymieszać - można użyć miksera.
Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy i mieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na początku masa będzie dość zbita i trochę trudno będzie ją wymieszać z pianą, ale po kilku łyżkach pójdzie sprawniej.
Masę przelać do foremek i wstawić do garnka z wrzącą wodą - powinno jej być mniej więcej do połowy wysokości foremek. Garnek należy przykryć i na minimalnym ogniu gotować leguminę przez około 40 minut. 

Po ugotowaniu leguminę wyjąć od razu na talerzyk. Udekorować dżemem, konfiturami, dowolnym owocowym sosem lub przecierem. Ja użyłam wiśniowej frużeliny.


deser, co to jest legumina, suflet, pudding, daylicooking


Czy w Waszych domach przygotowuje się leguminy? 😊


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl