×

Kandyzowany ananas

Pomysł na tego ananasa znalazłam u Ani, na blogu Aronia - wiem, co jem. Nie jest tajemnicą, że straszny ze mnie łasuch, więc wszelkie domowe słodycze budzą moje zainteresowanie. Ananasa lubię, więc byłam pewna, że w postaci kandyzowanej zasmakuje mi. I nie myliłam się, to jest strzał w dziesiątkę! Tak, jak pisała Ania, w marketach jest pełno kandyzowanych owoców, zwłaszcza o tej porze roku. Nie przemawiają one jednak do mnie. A kiedy widzę je luzem wysypane w wielkich koszach, w których klienci mogą do woli mieszać, to wręcz czuję obrzydzenie. Wolę poświęcić swój czas i zrobić je sama. Po zachwycie nad kandyzowanym imbirem, przyszedł czas na kandyzowany ananas. Choć jedno i drugie, połączone w mieszance, stanowi całkiem smaczny duet. Przepis Ani odrobinę zmodyfikowałam, ale tylko odrobinę 😊


owoce kandyzowane, domowe słodycze, jak obrać świeżego ananasa, daylicooking


Składniki:
1 większy świeży ananas
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
cukier do obtoczenia - użyłam mieszanki pudru i drobnego cukru

Jak przygotować świeżego ananasa?
Położyć go na desce, "na boku". Odciąć oba końce: część z liśćmi i część dolną. Ananasa "postawić" na desce i ścinać boki dookoła. Należy usunąć całą twardą skórę i wszystkie "oczka". Kiedy cały ananas będzie już obkrojony, wtedy należy go przekroić wzdłuż i wyciąć twardy środek. Tak przygotowany ananas gotowy jest do dalszej obróbki.

Ananasa pokroić w kostkę dowolnej wielkości lub w plastry, jak kto woli.
W garnku zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodać ananasa. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut.  Zdjąć z ognia i pozostawić przez 24 godziny. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtórzyć, czyli zagotować, gotować przez około 10 minut i odstawić.
Czwartego dnia dokładnie odsączyć ananasa na sicie, a następnie na ręczniku papierowym. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni. Przy uchylonych drzwiczkach i (o ile to możliwe) włączonym termoobiegu, suszyć owoce przez kilka-kilkanaście godzin. W trakcie suszenia można je przemieszać kilkukrotnie. Kiedy owoce będą wydawały się już dobrze podsuszone, wyjąć je z piekarnika i przełożyć na czysty papier lub czystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawić na 2-3 dni, aby owoce dosuszyły się. (W trakcie można co kilka godzin przemieszać.)
Po wysuszeniu owoce przesypać cukrem pudrem i przełożyć do słoika.


kandyzowane owoce, domowe słodycze, jak obrać ananasa, daylicooking


Syropu powstałego po gotowaniu ananasa nie wylewajcie. Można go wykorzystać do herbaty lub zimnych napojów, także tych z alkoholem. Jest też idealny do nasączania ciasta.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl