×

Ciastka francuskie z włoskimi orzechami i miodem

Nie wiesz, co podać niespodziewanym gościom? Nie chcesz ciastek ze sklepu ani gotowych paczkowanych ciast? Upiecz francuskie ciasteczka miodowo-orzechowe. Jakiś czas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką, dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego, trochę orzechów i miód. 

ciasto francuskie, orzechowe ciastka, daylicooking, deser, domowe wypieki


Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
płynny miód
orzechy włoskie

Orzechy rozłupać z łupinek i posiekać drobno.
Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Obie części posmarować płynnym miodem, najwygodniej przy pomocy pędzelka. Na miodzie rozsypać posiekane orzechy. Każdy płat złożyć na trzy razy wzdłuż dłuższego boku. (Brzegi ciasta najlepiej gdy są pod spodem.) Ostrym nożem odcinać kilkucentymetrowe kawałki, a te przecinać wzdłuż przez środek, ale nie do końca. Ciasto podczas pieczenia będzie rosło, a w środku utworzy się coś w rodzaju kieszeni. Brzegi ciastek również posmarować miodem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni do lekkiego zrumienienia ciastek.


francskie ciasto, orzechowe ciastka, domowe wypieki, ciasteczka z orzechami i miodem, daylicooking


  • Disqus
  • Facebook

Kraina Sosny pisze...

Lubię to połączenie :)

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl