×

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem

Co zrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Taka zapiekanka wcale nie musi być nudna! 
Dzisiaj zapraszam na zapiekankę ziemniaczaną z tuńczykiem i jajkiem. Do jej przygotowania wykorzystałam puszkę tuńczyka w oliwie Rio Mare: dobrej jakości tuńczyk w dobrej oliwie. 


tuńczyk w oliwie, zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka z tuńczykiem, recykling jedzeniowy, co zrobić z resztkami z obiadu, daylicooking




Składniki na 4 porcje:
8 średnich ziemniaków
1 puszka tuńczyka w oliwie (użyłam Rio Mare, 160 g)
4 jajka
parmezan
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub szczypiorek

Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. (Można wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu.) Obrać i pokroić w średniej grubości plastry.
Foremki do zapiekania wysmarować oliwą z puszki z tuńczykiem. Ułożyć ziemniaki, posolić i przyprawić pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka i skropić resztą oliwy. Na wierzch wbić jajko, przyprawić je solą i pieprzem i posypać po wierzchu startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 10 minut do odpowiedniego ścięcia jajka - jeśli wolimy bardziej ścięte, wtedy zapiekać dłużej.
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.


co zrobić ziemniaków z obiadu, tuńczyk w oliwie, tuńczyk Rio Mare, daylicooking, zapiekanka



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl