×

Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu

Czasami słyszę: nie mam czasu na gotowanie, tyle pracuję, że w kuchni nie chce mi się nic robić czy też jak mam się męczyć w kuchni godzinami, to wolę zjeść coś gotowego. Nie zgadzam się z tym! Gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Można dość szybko i bez większego wysiłku przygotować pyszne danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale także gości. Nawet tych niespodziewanych.
Policzki wieprzowe: prawdziwy rarytas uwielbiany przez koneserów. Mięso jest bardzo delikatne, lekko kleiste dzięki wysokiej zawartości kolagenu. Kolagen, jak wiadomo, ma dobroczynne działanie przede wszystkim na nasze stawy, a także skórę. Zbyt mała jego zawartość powoduje zmarszczki i cellulit, warto więc jeść policzki, które są prawdziwą skarbnica kolagenu, ale nie tylko jego.
Przygotowanie policzków "od podstaw" wymaga przede wszystkim sporo czasu. Przez pośpiech i brak dostatecznej wiedzy, zamiast pysznego, soczystego mięsa, można otrzymać zelówkę, niezbyt nadającą się do zjedzenia.

sous vide, mięso wolno gotowane, policzki, daylicooking, wykwintny obiad, szybki obiad, puree, pietruszka, rozmaryn

Żeby nie zniechęcić Was, mam wspaniałą wiadomość: policzki wieprzowe można kupić już gotowe, przygotowane modną od pewnego czasu metodą sous vide. Cóż to takiego?
Sous vide to metoda gotowania, której nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie "w próżni". Polega ona na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni, w odpowiedniej temperaturze. Dzięki szczelnemu zamknięciu produktu w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje w jej wnętrzu, a mięso jest delikatne i soczyste. [informacja producenta]


sous vide, daylicooking


Policzki zapakowane są w estetyczne opakowanie, w którym znajdziemy produkt umieszczony w szczelnie zamkniętym woreczku oraz foremkę do zapiekania. Wystarczy mięso przełożyć z woreczka do dołączonej foremki, a następnie zapiec przez 30 minut w piekarniku. Te 30 minut wystarczy na przygotowanie dodatków i tak oto w bardzo krótkim czasie mamy gotowy posiłek, który zachwyci najwybredniejszego smakosza.


Składniki:
1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych Krakus (około 700 g)

sos:
100 ml słodkiej śmietanki 36% (lub 30%)
2 łyżeczki mąki pszennej

puree pietruszkowe:
5-6 większych pietruszek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 średnie gałązki rozmarynu
50 g masła
sól i świeżo mielony pieprz (najlepiej biały) do smaku


Policzki wieprzowe wyjąć z opakowania i przełożyć do dołączonej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na około 30 minut. (Tę informację znaleźć można na każdym opakowaniu.)

Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy puree.
Pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W niewielkim garnuszku rozgrzać olej i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pietruszkę i gałązki rozmarynu. Całość udusić razem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody podczas duszenia. Wyjąć gałązki rozmarynu (pojedyncze "igiełki" mogą zostać), dodać masło i wszystko razem zmiksować blenderem. 

dodatki do mięsa, daylicooking


Upieczone policzki wyjąć z piekarnika. Sos przelać do niewielkiego garnuszka. Słodką śmietankę rozmieszać razem z mąką. Sos zagotować na niewielkim ogniu i mieszając wlewać śmietankę z mąką. Gotować przez chwilę, do lekkiego zagęszczenia sosu.

policzki, wieprzowina, mięso, obiad, sous vide, daylicooking


Jak Wam się podoba to danie? 

  • Nie jest ani czasochłonne, ani trudne. 
  • Mięso wymaga tylko podpieczenia, nie trzeba go przyprawiać już, chyba że ulubionymi ziołami. 
  • Jest bardzo soczyste, aromatyczne i delikatne. 
  • Warto podkreślić, że mięsa przygotowywane metoda sous vide nie zawierają konserwantów. Jest to idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobrej jakości jedzenie. 


Jeśli chcesz zaimponować znajomym, przygotuj policzki wieprzowe. Nie napracujesz się, a znajomi będą zaskoczeni smakiem tego dania.


mięso sous vide, policzki wolno gotowane, daylicooking, obiad



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl