×

Pieczona dynia - baza nie tylko do zupy

Jak zrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury.

co zrobić z dyni, jak przechować dynię, przetwory z dyni, daylicooking




Dynię należy umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów.
Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku.
Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 15-30 minut w zależności od wielkości kawałków dyni.

dynia z piekarnika, jak upiec dynię, co zrobić z dyni, jak przechować dynię, przetwory z dyni, daylicooking


W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami.

Upieczoną dynię można od razu przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki ustawiać do góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika.

Tak przygotowana dynia nadaje się do przygotowania szybkiego dżemu lub konfitur. Może też być wykorzystana do zrobienia syropu dyniowego, zupy dyniowej czy deserów.


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl