Puree z dyni to doskonały sposób na przechowanie jej do kolejnego sezonu. Słoik z puree wystarczy potem tylko odkrecić, aby mieć dynię gotową do dalszej obróbki.
Jak zrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Jest to sposób znacznie prostszy i wymaga mniej pracy. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury.
Jak zrobić dyniowe puree – krok po kroku
Dynię należy umyć i osuszyć.
Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką wydrążyć środek.
Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć na suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów.
Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku.
Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200℃ na około 15-30 minut w zależności od wielkości kawałków dyni.
W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami.
Upieczoną dynię można od razu przełożyć do słoików.
Zakręcone słoiki ustawiać do góry dnem, po wystudzeniu powinny być bezpiecznie zamknięte. W razie niezamknięcia się, pasteryzować przez kilka-kilkanaście minut w zależności od wielkości słoika.