×

Kawa kajmakowa z bitą śmietaną

Przy takiej pogodzie lubię dosmaczać sobie kawę. A że kajmak wprost uwielbiam, to często właśnie nim słodzę. Dodatek bitej śmietany czyni taką kawę niemal luksusową. A odrobina luksusu w chłodny, pracowity dzień, jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a wręcz przeciwnie, prawda? 😊


kawy smakowe, kawa, kajmak, napoje kawowe, daylicooking


Składniki na 1 porcję:
2 lekko czubate łyżeczki mielonej kawy
100 ml mleka
100 ml wody
2 łyżeczki masy kajmakowej z puszki
śmietana kremówka (30 lub 36%)

Kawę zaparzyć i odcedzić z fusów. Można ją zaparzyć w ekspresie lub przy pomocy filtra do kawy. 
Mleko bardzo mocno podgrzać, dodać kajmak i rozpuścić go dokładnie. Połączyć z kawą i wymieszać. Przelać do szklanki i udekorować ubitą na sztywno śmietaną. Od razu podawać, gdyż pod wpływem gorącej kawy śmietana zacznie się topić.

kawy smakowe, kawa, kajmak, napoje kawowe, daylicooking


Jeśli lubicie takie kawy, to spróbujcie także czekoladowej kawy z piankami marschmallow lub czekoladowej kawy ze skórką pomarańczową.

kawa, rozgrzewająca kawa, napoje kawowe, daylicooking

Dzisiejszy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem", którego jestem współautorką. Niebawem ukaże się kolejny, zimowy numer, na który już teraz Was zapraszam.




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl