×

Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika

Klasyczny piernik piekę bardzo rzadko. Natomiast korzenne kruche ciasteczka znacznie częściej, nie tylko na święta. Kiedyś sięgałam po gotowe mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia.
Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie. Pamiętajcie jednak, że to WAM ma pachnieć i smakować, więc nie bójcie się modyfikować tych ilości. 

domowe przyprawy, do piernika, korzenne przyprawy, mieszanka korzenna, daylicooking


Składniki:
13 łyżeczek cynamonu
2 łyżeczki ziela angielskiego
5 łyżeczek imbiru
2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki anyżu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki goździków

Wszystkie przyprawy muszą być wcześniej zmielone, podane ilości dotyczą już zmielonych. Można kupić gotowe albo zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika - najlepiej do słoiczka. Trzeba pamiętać o dokładnym zamknięciu, żeby przyprawa nie wietrzała.

domowa przyprawa korzenna, do piernika, daylicooking



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl