×

Zupa z brązowych pieczarek

Wiem, że niektórzy z Was nie wyobrażają sobie zupy na mięsie. Rozumiem to, bo jeszcze kilka lat temu myślałam dokładnie tak samo. Teraz jednak uważam, że tego mięsa wcale w zupie być nie musi. W każdym razie nie w każdej. Znaczna część zup może być smaczna po dodaniu do nich masła czy dobrej oliwy. Tak własnie gotuję od kilku lat i takie zupy polecam Wam. 
Dzisiaj pieczarkowa. Bez zabielania, czysta, z dodatkiem zieleniny. Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, które ostatnio wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są nieco bardziej intensywniejsze w smaku i zapachu, a nawet delikatnie pachną leśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy. 


zupa pieczarkowa, brązowe pieczarki, co z pieczarek, obiad bezmięsny, daylicooking



Składniki na 3-4 porcje:
300 g brązowych pieczarek
1 średnia marchewka
1/4 niewielkiego selera
1 niewielka pietruszka
około 10 cm średniej grubości pora (jasna część)
2 większe ząbki czosnku
70 g masła
2-3 łyżki oleju
sól, biały mielony pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 średnie liście laurowe
natka pietruszki
kilka listków naci selera

Seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Pora oczyścić i opłukać, pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić - można opłukać delikatnie pod wodą i dokładnie osuszyć lub ewentualnie obrać. )Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo smaku, więc polecam pozostawienie jej.) Pokroić w plasterki.
Na oleju (można w garnku, w którym będzie się gotowała zupa) podsmażyć krótko por i czosnek, dodać marchew, a następnie seler i pietruszkę. Wszystko razem poddusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i dodać pieczarki. Podsmażyć je na lekko złoty kolor. Dodać do garnka z warzywami, dolać wody, przyprawić solą i ugotować do miękkości. Na końcu doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podawać z dodatkiem posiekanej zieleniny - natki pietruszki i selera.

zupa pieczarkowa, pieczarki, co z pieczarek, brązowe pieczarki, obiad bez mięsa, daylicooking



Jeśli lubisz zupy to zerknij także do poradnika jak ugotować dobrą zupę i zainspiruj się przepisami na zupy, które znajdziesz na moim blogu.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl