×

Parówki w sosie pomidorowo-paprykowym

Parówki w sosie pomidorowym kojarzą mi się z jedzeniem w szkolnej stołówce. Miałam chyba szczęście, bo wspominam to dość miło. Kiedy chodziłam do podstawówki, to zdecydowana większość z nas miała wykupione obiady w szkolnej stołówce. Mieliśmy dwie tzw. długie przerwy przeznaczone własnie na zjedzenie obiadu. Do dziś pamiętam, że kiedy rozbrzmiewał dzwonek, to w stronę stołówki biegły tabuny głodnych dzieciaków. Każdy z nas chciał być pierwszy w kolejce. Nasza stołówka była spora, bo i szkoła należała do tych wielkich, składających się z kilku kilkupiętrowych budynków. Podczas obu przerw życie towarzyskie toczyło się właśnie wokół stołówki. Jedyne, co nie smakowało mi, to kompoty. Była to blada ciecz, w której wyczuwało się tylko smak cukru i to w niewielkiej ilości. Kompot chyba jednak wszędzie cieszył się złą sławą. 
Jednym z moich ulubionych dań były własnie parówki w sosie pomidorowym, a do tego poduszone ziemniaki. Ten sos nie miał raczej nic wspólnego z tym, który przygotowuję teraz w domu, ale mimo to mnie smakował wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na serdelki w sosie ze świeżych pomidorów i papryki. Sos bez dodatku wody i bez zagęszczania. Pyszny, gwarantuję!

szybki obiad, serdelki w sosie, sos ze świeżych pomidorów, sos paprykowy, obiad, daylicooking





Składniki na 4 osoby:
około 12-15 cm białej części średniej grubości pora
6-7 większych ząbków czosnku
4 duże pomidory
1 średnia słodka papryka
około 500 g niewielkich parówek - u mnie "Serdelki z Borów"
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
1 łyżka cukru
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
ostra mielona papryka do smaku
natka pietruszki lub świeża bazylia

Pora oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, opłukać i pokroić ją w średniej wielkości paseczki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę.

Pora i czosnek podsmażyć lekko na oleju. Dodać paprykę i mieszając smażyć jeszcze przez około pół minuty. Dołożyć pomidory, cukier, sól, słodką i ostrą paprykę do smaku. Wymieszać.
Parówki przekroić wzdłuż i włożyć do sosu. Wszystko razem udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości papryki. 

Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą bazylią z puree ziemniaczanym.

serdelki, parówki w sosie, sos ze świeżych pomidorów, sos paprykowy, obiad, daylicooking
  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl