×

Lekkie konfitury ze śliwek, z dodatkiem octu winnego, rumu i korzennych przypraw

O spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirlpool razem z przedstawicielami Banków Żywności i dziennikarzy, pisałam już na blogu. Pamiętacie zapewne, ze wspólnie przygotowywaliśmy przetwory z dyni i śliwek. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne śliwki w octem winnym, korzennymi przyprawami i z rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko kwaśne, bardzo aromatyczne i niezbyt słodkie. Idealne do deserów lub jako przystawka. Przepis jest autorstwa Marco Ghia, szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool.

śliwki, konfitury, przepisy Marco Ghia, przetwory, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
3 kg śliwek (przekrojonych na pół, bez pestki) 
150 g cukru (tylko jeśli jest to niezbędne – zależy, jak dojrzałe są śliwki) 
50 g cukru (do użycia na końcu przepisu) 
60 ml octu jabłkowego
50 ml wody
10 g rozmarynu
szczypta goździków w proszku
szczypta cynamonu w proszku
40 ml rumu

W formie do pieczenia (najlepiej, gdyby była niska i szeroka) mieszamy śliwki z wodą, cukrem (jeśli to konieczne), rozmarynem, octem i przyprawami w proszku. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (na najniższą półkę) na około 1.5 godziny, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu wyjmujemy formę i przelewamy mieszankę do garnka, dolewamy rum i całość doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy ogień i dodajemy 50 g cukru. Wyjmujemy rozmaryn i wlewamy gorącą mieszankę do wyparzonych słoików słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, aby wystygły i zamknęły się.


konfitura, śliwki, przetwory, przepisy Marco Ghia, daylicooking, Małgorzata Kijowska

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl