×

Ciasto migdałowe z gruszką

Dzisiejszy przepis idealnie wpasowuje się w durszlakowy konkurs na danie "z dbałością". #Ambition znaczy ambicja, a moją ambicją jest przygotowywać jedzenie z dbałością o tych, których karmię. Dzisiejsze ciasto powstało z myślą o mojej przyjaciółce, która właśnie dzisiaj ma urodziny. Emilia dostała ode mnie to ciasto jeszcze ciepłe i wiem, że sprawiło jej więcej radości niż najwymyślniejszy prezent. Łatwiej byłoby iść do sklepu i coś kupić, ale...to byłoby niedbałe i nieco lekceważące. Tym bardziej, że wiem, że lubi moje ciasta. Wiecie co? to bardzo miłe sprawiać komuś radość :)
Zamiast tortu z ciężkim kremem, lepiej poczęstować ciastem ze zdrowymi migdałami i gruszką, w którym jest bardzo niewiele cukru, a mimo to jest pyszne.
Emilko, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin :)

ciasto z migdałami, ciasto z gruszką, gruszkowe, migdałowe, wypieki, szybkie ciasto, daylicooking




Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka zmielonych migdałów
4 jajka
1/3 szklanki oleju
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 większa gruszka + odrobina oleju

Gruszkę umyć i dokładnie osuszyć. Ściąć lekko przy szypułce w taki sposób, aby gruszka stabilnie stała. Bardzo delikatnie natłuścić ją olejem - chodzi o to, aby część wystająca powyżej poziomy ciasta ładnie się upiekła,a  nie wysuszyła.

Mąkę przesiać razem z kakao. Dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
Jajka ubić z cukrem (najwygodniej ręcznym mikserem), a kiedy cukier będzie rozpuszczony dodać sól, mleko i olej. Wszystko razem zmiksować.
Wsypać mąkę z kakao, migdałami i proszkiem do pieczenia - wszystko razem wymieszać przy pomocy łyżki.

Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku wstawić gruszkę ogonkiem ku górze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Przed wyjęciem z piecyka sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Uwaga: nie wkłuwać patyczka w gruszkę ;)
Upieczone ciasto można obsypać delikatnie cukrem pudrem.

Zamiast piec jedno ciasto w dużej formie, można przygotować babeczki. Gruszki należy wtedy podzielić na mniejsze cząstki i powtykać w każdą babeczkę. Z podanych proporcji wychodzi około 10 średnich babeczek.


ciasto z migdałami, ciasto z gruszką, babeczki, muffinki, muffins, gruszkowe, migdałowe, wypieki, szybkie ciasto, daylicooking



Dla Was, moich czytelników, też mam niespodziankę: kod rabatowy do sklepu Dajar 
Na hasło ZDROWE-GOTOWANIE trzymacie 10% rabatu na produkty Ambition.




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl