×

Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami

Wątróbka. Coś prostego, niemal pospolitego i nie przez wszystkich lubianego. Można ją przygotowywać na wiele sposobów i nawet ci, którzy nie przepadają za nią, na pewno znajdą dla siebie coś "do przełknięcia" ;) Ja wątróbkę zawsze lubiłam, choć pierwsza, która zrobiłam samodzielnie była jedną wielką porażką. Byłam wtedy młodą mężatką o nikłym pojęciu o gotowaniu. Wymyśliłam sobie któregoś dnia na obiad duszoną wątróbkę. Cóż z tego, skoro do zjedzenia nie nadawała się zupełnie. Dusiłam ją i dusiłam....a ona twarda jak kamień prawie. No cóż...nie wiedziałam, że nie soli się jej przed smażeniem. Uświadomiła to moja ciocia, która akurat tego dnia wpadła na szybką kawę. Kiedy powiedziałam jak długo to już trwa, to złapała się za głowę. A potem niemal krzyknęła: POSOLIŁAŚ JA NAJPIERW! No tak, najpierw posoliłam i nawet odstawiłam na godzinę do lodówki, żeby dobrze przeszła solą. Dzięki temu dobrze zapamiętałam, że wątróbkę solimy dopiero na talerzu :) Wspominam to z uśmiechem i cieszę się, ze mimo takich wpadek nie zniechęciłam się do gotowania :)
Dzisiejsza wątróbka jest bardzo lekka i delikatnie pachnąca jabłkami. Jej lekko słodkawy i owocowy posmak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ci, którzy lubią łączyć mięsa z owocami, nie zawiodą się. Jest to danie proste i szybkie do przygotowania, więc dodaję je do akcji "Błyskawiczny piątek". Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku?


drobiowa wątróbka, obiad, podroby, z jabłkami, daylicooking, Małgorzata Kijowska





Składniki na 3-4 porcje:
500 g drobiowej wątróbki
2 większe cebule
4-5 ząbków czosnku
3 jabłka - użyłam większych papierówek
3-4 łyżki masła
mąka do oprószenia wątróbki
sól, pieprz, majeranek


Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cząstki - nie obierać, wykroić tylko gniazdo nasienne.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć cząstki jabłek, przyprawić je lekko majerankiem.
Wątróbkę przyprawić pieprzem i oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle, na średnim ogniu. Ułożyć ją na jabłkach. Po zdjęciu z patelni wątróbek, obsmażyć krótko cebulę i czosnek, ułożyć na wątróbce.
Całość zapiec (bez przykrywania naczynia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.

drobiowa wątróbka, wątroba duszona, z jabłkami, obiad, podroby, daylicooking, Małgorzata Kijowska


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl