×

Sałatka z patisonów, marchwi i cebuli, z dodatkiem ostrej papryki

Udało mi się kupić malutkie żółte patisony. Niektóre były wielkości dwóch pięciozłotówek, więc naprawdę maleństwa. Postanowiłam zrobić z części sałatkę, a część zamarynować w zalewie curry - przepis lada dzień. Pierwszy raz z patisonami spotkałam się wiele lat temu, kiedy stawiałam swoje pierwsze kroki w kuchni. To było w poprzednim stuleciu! o matko! jak to zabrzmiało! ;)
Patison to odmiana dyni, więc na pewno polubią go ci, którzy lubią dynię. Jest dość delikatny w smaku, więc bardzo łatwo można komponować go z innymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy się z ufo, więc idąc z dziećmi po zakupy, na pewno nie przegapicie patisonów ;)


marynaty, marynowane warzywa, przetwory na zimę, zaprawy, daylicooking, Małgorzata Kijowska


Składniki:
1 kg małych patisonów
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
opcjonalnie: 2 ostre papryczki
gorczyca
ziele angielskie
olej

zalewa:
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%

Patisony opłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić w słupki. Ostrą papryczkę opłukać i pokroić w mniejsze kawałki - ilość według uznania. Wszystko razem wymieszać i nakładać do słoików (umytych i wyparzonych) do 3/4 ich wysokości. Do każdego słoika dodatkowo wrzucić po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżek oleju.

Przygotować zalewę: wszystkie składniki zagotować i od razu zalewać warzywa w słoikach do wysokości około 1 cm od brzegu. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5 minut. Jeśli warzywa nie są zbyt duże, wtedy ja nie pasteryzuję takich przetworów. Zalewam wrzącą zalewą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Rzadko zdarza się, żeby któryś słoik nie zamknął się. Dla pewności jednak możecie pasteryzować je krótko.


Te sałatkę robi się naprawdę szybko i prosto, dlatego dodaję ją do wspólnej akcji "Błyskawiczne piątki". Wszystkich ciekawych innych szybkich przepisów zapraszam do dołączenia do grupy - otwartej dla wszystkich.

  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl