×

Patisony w zalewie curry

Zakończyłam już robienie przetworów na zimę. W tym roku wyszło ich sporo, chyba nigdy nie miałam ich aż tyle i tak różnorodnych. Dzisiaj zatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony.

przetwory na zimę, marynaty warzywne, daylicooking, Małgorzata Kijowska




Składniki:
1 kg niewielkich patisonów
gałązki z liśćmi selera
ziele angielskie
gorczyca
olej

zalewa:
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki soli
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
2 łyżki przyprawy curry

Patisony opłukać. Układać w umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładać niewielką gałązkę z liśćmi selera, kilka ziaren ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżki oleju.
W garnku zagotować zalewę i uzupełniać nią słoiki do wysokości około 1 cm od brzegu. Pasteryzować w tradycyjny sposób lub zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 90-110 stopni przez około 15 minut.


patisony w curry, marynaty warzywne, marynowane patisony, patisony żółte, daylicooking, Małgorzata Kijowska




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl