×

Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem

Bakłażan w moim domu gości często. Najchętniej przygotowuję z niego caponatę do grzanek. W mig znika i zawsze dziwnym trafem okazuje się, że jakoś mało go wyszło. Ale bakłażana można wykorzystywać na wiele sposobów. Jako składnik pasty kanapkowej też jest pyszny.
W tym roku postanowiłam zamarynować go po zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki, niech do każdego słoiczka dodadzą kawałek świeżej ostrej papryki lub ziarna pieprzu.

marynowane warzywa, ziołowa marynata, bakłażany w słoiku, przetwory warzywne, daylicooking, Małgorzata Kijowska




Składniki:
1 i 1/2 kg średniej wielkości bakłażanów
1 duża główka czosnku lub 2 małe
1 ostra papryczka lub ziarna pieprzu (opcjonalnie) 
suszone oregano 
sól
oliwa (lub olej)

zalewa:
1 szklanka octu spirytusowego 10%
3 szklanki wody
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki soli

Przygotować słoiki: umyć i wyparzyć razem z nakrętkami.

Bakłażany opłukać. Pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Plastry bakłażana posolić lekko i odstawić, aby puściły sok (na przynajmniej pół godziny). Po tym czasie każdy plaster dokładnie osuszyć, najlepiej przy użyciu papierowego ręcznika.
Rozgrzać patelnię (grillowa najlepsza), natłuścić ją lekko oliwą (lub olejem). Najwygodniej użyć pędzelka do tego celu. Każdy plaster bakłażana opiekać z obu stron. (Bakłażan szybko pije tłuszcz, więc trzeba natłuszczać patelnię co jakiś czas.)

Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Do wrzącej zalewy wrzucić obrane ząbki czosnku. Jeśli są bardzo duże (jak w moim przypadku), wtedy najpierw przekroić każdy ząbek na dwie lub trzy części. Gotować przez około pół minuty na wolnym ogniu. 

W słoikach układać grillowanego bakłażana (do wysokości 3/4 słoika), wlewać po 3-4 łyżki oliwy (lub oleju) i wsypywać po 1 łyżeczce oregano. Na wierzch układać czosnek z zalewy oraz opcjonalnie po kawałku ostrej papryczki albo 1 łyżeczce ziaren pieprzu. Wrzącą zalewą uzupełniać słoiki w taki sposób, aby wszystkie składniki były zakryte. Słoiki natychmiast zakręcać i ustawiać do góry dnem. Gdyby okazało się po wystygnięciu, że słoiki nie zamknęły się, wtedy można je pasteryzować przez kilka minut.


przekąski z bakłażana, marynowany bakłażan, marynaty na zimę, przetwory, daylicooking, Małgorzata Kijowska


marynaty na zimę, marynowane warzywa, bakłażan w marynacie, przekąski, przetwory, daylicooking, Małgorzata Kijowska


  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl