×

Drobiowa wątróbka duszona z cebulką

Wątróbka gości u mnie dość często od pewnego czasu. Żeby jednak nie znudziła się, to staram się przygotowywać ją na różne sposoby. Dzisiaj najprostszy, czyli wątróbka duszona na maśle, z cebulą i odrobiną czosnku. To potrawa szybka i prosta do przygotowania, może więc można ją zrobić na obiad, kiedy mamy mało czasu. 


wątróbka na maśle, podroby, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki na 2-3 porcje:
500 g drobiowej wątróbki
2 średnie cebule
2-3 duże ząbki czosnku
sól i pieprz
masło do smażenia
mąka do oprószenia wątróbki

Wątróbkę oczyścić z ewentualnym błonek. Opłukać pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plasterki lub drobniej - według uznania.
Wątróbki przyprawić lekko pieprzem i oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć wątróbki ze wszystkich stron na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek, przemieszać wszystko i udusić razem pod przykryciem.
Wątróbkę posolić dopiero przed podaniem.


podroby, wątroba drobiowa, duszona wątróbka, daylicooking, Małgorzata Kijowska



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl