×

Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem pleśniowym

Zapraszam Was na zupę, którą zajadam się od początku sezonu pomidorowego. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Sama zupa jest pyszna i pachnąca, a dodatek sera pleśniowego podnosi jej kaloryczność. Nie ma więc obawy, ze ktoś wstanie głodny.
Ja do tej zupy nie obieram pomidorów ze skórki, gdyż i tak całość miksuję blenderem. Jeśli jednak macie bardzo wrażliwe żołądki i obawiacie się, że nawet taka drobinka może "narozrabiać", to przed pokrojeniem pomidorów sparzcie je i obierzcie ze skórki.
Jako dodatek możecie podać grzankę natartą czosnkiem lub tylko przed opieczeniem posmarowaną oliwą.
Przepis ten dodaje do cyklicznej, wspólnej akcji pod nazwą "Błyskawiczny piątek". Zapraszam do dołączenia do grupy - nie tylko blogerów. Grupa jest otwarta dla każdego, kto poszukuje błyskawicznych i prostych przepisów lub sposobów na...


sezonowe zupy, błyskawiczna zupa, z pomidorów, niebieski ser pleśniowy, daylicooking, Małgorzata Kijowska





Składniki na 3 porcje:
1 kg pomidorów (użyłam mieszanki malinówek, żółtych i zeberek)
5-7 większych ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
świeża ostra papryczka - według smaku, ja użyłam połowy
sól do smaku
1 łyżeczka cukru
świeża bazylia
około 50 g pleśniowego sera na porcję - użyłam z niebieską pleśnią

Pomidory opłukać, wykroić z nich końcówki - środki znajdujące się przy szypułkach. Pokroić w mniejsze kawałki. (Bardziej wrażliwi mogą najpierw pomidory sparzyć i obrać ze skórki.) Ostrą papryczkę opłukać i posiekać.
Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i na średnim ogniu zeszklić posiekany czosnek. Dodać pomidory wraz z papryczką i wszystko razem ugotować do miękkości. Pomidory powinny rozpaść się i lekko odparować. Zupę zmiksować (lub przetrzeć przez sito) do uzyskania gładkiej konsystencji. Przyprawić cukrem i solą. 
Bazylię opłukać i osuszyć. Posiekać. Obsypać nią zupę na talerzu. Na koniec do zupy (do każdej porcji) włożyć kawałek sera pleśniowego (może być też pokrojony w kostkę).

krem ze świeżych pomidorów, zupa z serem pleśniowym, błyskawiczna zupa, daylicooking, Małgorzata Kijowska

błyskawiczne danie, zupa, zupy na lato, szybki obiad, niebieski ser pleśniowy, daylicooking, Małgorzata Kijowska




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl