×

Papierówki smażone w cieście naleśnikowym

Papierówki większości z nas kojarzą się z dzieciństwem. Mnie nie, gdyż jako dziecko nie lubiłam owoców. Wyjątkiem były czereśnie i to sporadycznie. Z wiekiem jednak smaki zmieniają się i doceniamy to, czego nie lubiliśmy jako dzieci.
Od znajomej dostałam olbrzymią torbę papierówek. Przywiozła mi ją późnym popołudniem, więc tego dnia nie robiłam z nich już nic (poza podjadaniem, rzecz jasna). Stały grzecznie i...pachniały. W całym domu było czuć ten cudowny zapach, aż ślinka leciała na samą myśl. Owoce z własnej działki są zawsze cudownie pachnące. Te kupione w sklepie nie pachną już tak intensywnie, nie zachwycają tak bardzo. Tym bardziej trzeba zamknąć w słoiki te smaki i aromaty, aby można nimi było zachwycać się w chłodne dni. Na początek jednak grube plastry papierówek smażone w naleśnikowym cieście. Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem lub oblane miodem lub syropem klonowym. Jedno proste danie, a można podać na tyle sposobów. Takich jabłek nie obieram nigdy ze skórki. W niej zawarte jest całe bogactwo witamin i przede wszystkim błonnika. Zapraszam do stołu 😊


jabłka w cieście, deser z jabłek, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki ciasta naleśnikowego:
1/2 szklanki mleka
szczypta soli płaska łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki mąki

dodatkowo:
papierówki (na taką ilość ciasta wykorzystałam 8 średnich jabłek)
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko i roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut.
Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać obsypane cukrem pudrem.

jabłka smażone, papierówki, owoce w cieście, daylicooking, Małgorzata Kijowska

jabłka w cieście, owoce w cieście naleśnikowym, deser z jabłek, daylicooking, Małgorzata Kijowska




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl