×

Mus z papierówek

Papierówki to dość nietrwałe owoce. Nie postoją tak długo jak inne jabłka, więc trzeba je na bieżąco zjadać lub robić z nich przetwory. Na chłodne dni, jakie niebawem nastaną, będą w sam raz. Z papierówek, które dostałam od znajomej, przygotowałam także mus. Nie obierałam tych pachnących jabłek ze skórki, lecz po ugotowaniu zmiksowałam całość. Jeśli wiem, ze jabłka są z dobrego miejsca, gdzie nie ma oprysków, to szkoda mi pozbywać się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem.
Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek.


mus jabłkowy, przecier jabłkowy, co zrobić z papierówek, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki:
2 kg papierówek
1 szklanka cukru

Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać gniazda nasienne. Można nie obierać ze skórki, wtedy mus będzie bardziej wartościowy - pod skórką jest najwięcej witamin oraz pektyn.)
Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny rozpaść się. 
Jeśli mus robimy z jabłek w skórkach i zależy nam na idealnej gładkości, wtedy można go zmiksować blenderem.
Umyte słoiki wyparzać i od razu nakładać gorący mus. Po zakręceniu każdy słoik ustawiać do góry dnem. W taki sposób zamkną się bez konieczności pasteryzowania. (Można jednak je pasteryzować w tradycyjny sposób, dla pewności.)
Taki mus sprawdzi się idealnie do deserów oraz ciast. 


mus jabłkowy, przecier jabłkowy, co zrobić z papierówek, daylicooking, Małgorzata Kijowska




  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl