×

Tarta z bananami i bezą

Postanowiłam uporządkować komputer oraz panel bloga. Nazbierało mi się sporo notatek, nieskatalogowanych zdjęć, rozpoczętych i niedokończonych wpisów. Słowem: powstał bałagan. Podczas porządkowania okazało się, że mam trochę starszych przepisów i zdjęć, których nie publikowałam. Dzisiaj jeden z takich wpisów: pyszna tarta z bananami i bezą. Jest tak smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto.


bananowe ciasto, ciasto z bananami, kruche ciasto, beza, z bezą, daylicooking, Małgorzata Kijowska



Składniki kruchego ciasta:
1 szklanka mąki pszennej
100 g zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki drobnego cukru


Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i masło. Posiekać nożem wszystko razem dość dokładnie. Na koniec dodać żółtko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto, żeby nie ogrzewać go zbyt długo w dłoniach. Zagniecione ciasto przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć je z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Przy formach ceramicznych wystarczy wysmarować je masłem. Ciasto równomiernie ponakłuwać widelcem i ponownie schować do lodówki na pół godziny. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i podpiec na lekko złoty kolor. 

Banany:
3 średnie banany
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
sok z połowy małej cytryny

Na patelni stopić masło, dodać cukier i sok z cytryny. Banany obrać ze skóry, pokroić w średniej grubości plastry. Włożyć na patelnię, przesmażyć krótko, żeby banany tylko zeszkliły się. Odstawić z ognia.

Beza:
3 białka
2/3 szklanki cukru pudru
1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo:
kwaskowaty dżem

Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier puder. Na końcu, ciągle ubijając, dodać mąkę ziemniaczaną.

Upieczone ciasto przesmarować kilkoma łyżkami dobrego, lekko kwaskowatego dżemu. Ja użyłam domowego dżemu z pigwy. Na dżemie ułożyć banany, a na bananach ubite na sztywno białka.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 30 minut. Beza powinna zarumienić się, może w niektórych miejscach lekko pękać. Upieczone pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do lekkiego przestudzenia.


tarta bananowa, kruche ciasto, beza, bezy, z bezą, daylicooking, Małgorzata Kijowska


tarta bananowa, beza, ciasto kruche, deser, domowe wypieki, daylicooking, Małgorzata Kijowska



  • Disqus
  • Facebook

Prześlij komentarz






Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu objęte są prawami autorskimi. Zgodnie z Ustawą o prawach autorskich kopiowanie, przedruk, rozpowszechnianie ich w jakiejkolwiek formie, bez zgody autora jest zabronione. Baner i personalizacja szablonu autorstwa firmy Karografia.pl